Коли випробування лише загартовують


 Побачила світ книга "Мустафа Джемілєв. Незламний" авторства аналітика компанії «Pro. mova» Аліма Мустафаєва та головного редактора інтернет-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєвої про життя одного із провідників кримськотатарського національного руху, політв'язня, чинного парламентарія, а з 20 серпня 2014 року - Уповноваженого Президента усправахкримськотатарського народу Мустафу Джемілєва. 
Мустафа Джемілєв є національним лідером кримських татар, символом єднання депортованого народу і повернення його на рідну землю. Він присвятив своє життя боротьбі з системою, величезною репресивною махіною, пройшов радянські тюрми, голодування, залякування — і переміг. Але анексія Криму 2014 року розпочала новий виток випробувань. Тепер знаний дисидент, правозахисник, уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу на міжнародному рівні відстоює права своєї батьківщини. Історія його життя — це історія боротьби кримськотатарського народу.
Книжку «…Незламний» умовно можна поділити на дві частини. Якщо у першій викладено маловідомі сторінки біографії Мустафи Джемілєва і події, що передували анексії Криму, то у другій докладно проаналізовано дії окупаційної влади на півострові, підпорядкованої безпосередньо Кремлю, і рішення, які приймало вище політичне керівництво Росії у процесі захоплення частини території суміжної держави.
Хотілося б вказати ще на одну цікаву деталь, наявну в книжці. Автори, готуючи видання до друку, напевне, розуміли, що пересічний читач в Україні мало знає правдиву історію кримських татар, які за радянської влади стали вигнанцями. Тому в книжці подано історичні довідки про депортацію народу і повернення його на рідну землю, а також короткі розповіді про Номана Челебіджіхана, Петра Григоренка, В’ячеслава Чорновола, Андрія Сахарова, Мусу Мамута, Юрія Османова.

0 коммент.: