Космос - зона науки, миру і партнерства

Результат пошуку зображень за запитом "україна і космос картинка"12 квітня - Всесвітній день
 авіації і космонавтики.  

56 років тому людині вперше вдалося підкорити космос.








До польоту першого космонавта Юрія Гагаріна був причетний і українець Сергій Корольов - один з провідних конструкторів ракет, супутників та інших приладів для дослідження космосу.
Ми пам'ятаємо і трагічний політ Георгія Добровольського, і пісню з орбіти Павла Поповича, яку він присвятив Корольову, і політ першого космонавта Незалежної України Леоніда Каденюка. Та мало кому відомо, що людей, які побували в космосі і мають українське коріння чи громадянство, вже близько двох десятків.
Так, у 1997 році першим українським космонавтом став представник Буковини - Леонід Каденюк. Перша канадська жінка-астронавт, Роберта Лінн Бондар, народилася у сім'ї етнічних українціву Су Сейнт Мері, штат Онтаріо. Також видатною представницею української діаспори, якій вдалося побувати у космосі, стала Джудіт Рєзнік. Вона загинула під час запуску корабля "Челленджер", але перед тим, у 1984р., у складі екіпажу шатла "Дискавері" провела у польоті майже 145 год., облетівши Землю 96 разів. Двічі побувала у космосі жінка-астронавт США, нащадок українських емігрантів, Гайде-Марі Степанишин-Пайпер.


Враховуючи ризики, фізичні та інтелектуальні навантаження, гіганську працю і безпрецедентну самовідданість всіх, хто створював для нашого людства цю сміливу можливість, хотілося б побажати в цей День всім нам спокою і впевненості. Досягнувши космосу ми лише зробили ще один крок, а скільки їх буде ще?



0 коммент.: