Назвали лауреатів Шевченківської премії

Пов’язане зображенняУ номінації "Література" Шевченківську премію цьогоріч отримає поетеса 86-річна Емма Андієвська. Відзначили її збірки віршів "Міста-валети", "Бездзиґарний час", "Шухлядні краєвиди", "Маратонський біг" і "Щодення: перископи".
Андієвська майже все життя прожила за кордоном, але її творчість є абсолютно українською. Вона народилася в Донецьку в російськомовній родині. Українську вперше почула 6-річною, після переїзду сім'ї до Вишгорода на Київщині. Відтоді вважала її рідною.

Результат пошуку зображень за запитом "фото книги міста-валети емма андієвська"  Результат пошуку зображень за запитом "фото книги емма андієвська щодення:перископи"

Батько Емми був хіміком. На початку війни його розстріляли працівники НКВС. 1943-го сім'я Андієвської разом із відступаючими з Києва нацистами емігрувала до Німеччини. Першу збірку поетеса видала 1951-го в Мюнхені. Вона потрапила в руки професора й літературознавця Володимира Державіна (1947–1951 років викладав в Українському вільному університеті в Мюнхені). Прочитавши вірші, сказав: "Тепер можу помирати спокійно, коли в України є така поетеса".

Пов’язане зображення  Результат пошуку зображень за запитом "фото книги міста-валети емма андієвська"

Емма Андієвська малює картини, пише казки й романи. Але найбільш промовистими є її вірші. Її поезія має відточений стиль. Створює образи, які можна тлумачити по-різному. Через це недосвідченим читачам вірші Андієвської сприймати важко.

Конкурентами на отримання премії були поети Сергій Татчин, Віктор Терен, прозаїк Володимир Рафєєнко. Всі вони — автори хороших текстів, але не дотягують до вагової категорії Емми Андієвської.

0 коммент.: