Українська жар-птиця

Взимку, що не день – то привід до свята. І враження від усіх див, сюрпризів та відпочинку у колі друзів грітимуть душу увесь наступний рік. Такі незабутні враження залишаться в учнів 5-6-х класів БНВО «ЗОШ№15-ДЮСОК», які прийшли до книгозбірні №3 на арт-мозаїку «Українська жар-птиця», присвячену 110-й річниці від дня народження української народної художниці Марії Приймаченко.


12 січня 1908 року в селі Болотня Іванківського району в сім’ї теслі та вишивальниці Авксентія і Параски Приймаченків народилася дівчинка, яку назвали Марією. Так на Київщині засіяла зоря майбутнього народного художника України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, визнаної майстрині Марії Приймаченко. 


Такими словами розпочали розповідь про мисткиню бібліотекарі. Доля послала дівчині непросте життя, зате подарувала неоціненний скарб – хист до малювання.



У читальній залі для широкого загалу користувачів представлена виставка-вшанування «Той дивосвіт і сяє, і живе». Звичайно, в центрі уваги школярів опинився альбом робіт Марії Приймаченко. 


Художниця-самоук наче синтезувала досвід багатьох поколінь народних майстрів, а її творчість стала згустком емоційних вражень і від казок, і від легенд, і від самого життя. В її роботах знайшли втілення ще язичницькі образи фантастичних чудовиськ і птахів, що сягають глибин слов’янської міфології. 


І кожна робота, чи то зворушливий «Зелений слон» у дитячому кашкетику, щемливо ніжна (пам’ять про чоловіка) «Калинонько моя», загадкова «Пава на хмелю», добра «Прийшли до лева гості», поетична «Кукурудзяний голуб на калині», філософсько-мудра «Цей звір горобців ловив» та інші торкали якісь потаємні в душі струни. Це і є загадка великого таланту великої жінки Марії Приймаченко.



0 коммент.: