Покровонько, Покровонько, покрий мою головоньку…



В Україні свято Покрови Пресвятої Богородиці має велику популярність.  Покрова — це не тільки чоловічий, але й жіночий день.
        Чоловіки святкують день козацтва, а дівчата просять про шлюб.
Саме тому ця пора традиційно знаменувала початок сезону сватання та весіль.
 Дівчата, котрі бажали одружитися, саме цього дня мали побувати у церкві і помолитися: «Свята Покрівонько, покрий мені голівоньку», «Свята мати, Покровонько, накрий мою головоньку, хоч ганчіркою, аби не зостатися дівкою».



Про різновид українських хусток, про їх колір та орнамент розповідали відвідувачам бібліотекарі. В читальній залі для перегляду представлена ціла колекція різнобарвних хусток, якими покривали голови українські жінки.




 Сьогодні далеко не всі дівчата вміють використовувати хустку як стильний аксесуар свого вбрання. А такі слова, як сувій, наметка, очіпок, увітка, бавниця, кибалка тощо знайомі хіба що етнологам та знавцям історії моди. А вони в кожному регіоні були своїми та ще й різними відповідно до події чи статусу жінки.





Тож, можливо, сучасним красуням і модницям варто хоча б раз на рік спробувати здивувати всіх сучасними жіночими головними уборами, використавши мамину чи бабусину хустку. І день Покрови підходить для цього якнайкраще.
Всіх зі святом Покрови Божої Матері та жіночої хустки, які тісно пов’язані між собою!
                                                                                 


0 коммент.: