Невмирущий дух героїзму



Пам’ять – це те, що вже багато віків робить нас нездоланними. Об’єктивне висвітлення історії нашої країни має важливе значення для виховання підростаючого покоління. Від того, як молодь сприйматиме історичне минуле, які приклади, ідеї, традиції візьме для наслідування, у великій мірі залежить майбутнє України.


З метою виховати повагу до українських захисників УПА, до історичної пам’яті, формувати почуття патріотизму, толерантності, національної свідомості, у переддень історичної традиції вшанування українського воїна на Покрова Пресвятої Богородиці 14 жовтня у книгозбірні №3 відбувся політичний діалог «Невмирущий дух героїзму».


Учасниками його стали учні 10-11 класів Білоцерківського закладу загальної середньої освіти ІІ-ІІІ ступенів з інституційною формою навчання №1. Бібліотекарі розповіли історію створення УПА (від того дня минає довгих 77 років), про мужніх борців за волю України: Євгена Коновальця, Романа Шухевича, Степана Бандеру, Тараса Боровця, які стали прикладом нескореності у відстоюванні інтересів рідного народу і держави.


Присутні на заході переглянули відеофільм «Історія ОУН-УПА». У багатовіковому літописі УПА безліч сторінок пронизані героїкою боротьби народу за власну незалежність. Юнаки і дівчата прослухали стрілецькі та повстанські пісні, дізналися і цікаві факти про УПА.


Правда про героїчну боротьбу УПА повертається до нас. Сьогодні можна ознайомитися, перечитати десятки книжок, присвячених цій темі: спогади учасників національно-визвольної боротьби, архівні документи, дослідження сучасних істориків, науково-популярні видання, фотоальбоми.


Працівники бібліотеки презентували книжкову виставку «Невмирущий дух героїзму», зробили коментований огляд книг та часописів. Учні мали змогу ознайомитися зі статтями журналу «Країна» про життя і трагедію воїнів Української повстанської армії, відданих ідеї державності. 


Найбільше зацікавила юнь інформація про Теодора Дячуна, керівника Білоцерківської станиці ОУН-УПА, комбата Української повстанської армії.


Тож нині як ніколи маємо пам’ятати великий чин українців 1940-1950 років, УПА. І маємо розуміти: лише в єдності наша сила. Бо цей день є символом незборимості нації.


0 коммент.: