В день церковного свята Преображення Господнього, наступає пора
Яблучного Спаса. Вважалося, що до цієї дати не можна їсти яблука нового врожаю.
Яблучний Спас ще називають "першими Осенінами", тобто зустріччю
осені.
У цей день в церкві святили не тільки яблука, але і всі плоди нового врожаю, які якраз починають достигати. Вважається, що дозрівання плодів в кінці літа – це своєрідна нагорода за цілий рік важкої праці, і, освячуючи їх в день Преображення, Церква тим самим освячує всі земні труди Божою благодаттю. Після освячення яблука набувають якусь чарівну силу, і якщо загадати бажання, відкушуючи перший шматочок, то воно обов'язково здійсниться.
У цей день в церкві святили не тільки яблука, але і всі плоди нового врожаю, які якраз починають достигати. Вважається, що дозрівання плодів в кінці літа – це своєрідна нагорода за цілий рік важкої праці, і, освячуючи їх в день Преображення, Церква тим самим освячує всі земні труди Божою благодаттю. Після освячення яблука набувають якусь чарівну силу, і якщо загадати бажання, відкушуючи перший шматочок, то воно обов'язково здійсниться.
З настанням Яблучного Спаса прийнято починати готувати всілякі
страви на основі запашних плодів: з ними печуть пироги і пиріжки, починають
варити перше варення, робити салати та десерти, прикрашають ними святковий стіл
і дарують кожному гостю.

Яблучний Спас – один з безлічі язичницьких свят, присвячених збору врожаю,
зараз є однією з найшанованіших православних пам'ятних дат. Він присвячений
спогадам про Преображення Ісуса Христа перед учнями на горі Фавор – тоді Ісус вперше постав не як земний
цар, а як син Божий.
Немає коментарів:
Дописати коментар