Сторінки сайту

19 серпня 2015 р.

Яблучний Спас





В день церковного свята Преображення Господнього, наступає пора Яблучного Спаса. Вважалося, що до цієї дати не можна їсти яблука нового врожаю. Яблучний Спас ще називають "першими Осенінами", тобто зустріччю осені.
      У цей день в церкві святили не тільки яблука, але і всі плоди нового врожаю, які якраз починають достигати. Вважається, що дозрівання плодів в кінці літа це своєрідна нагорода за цілий рік важкої праці, і, освячуючи їх в день Преображення, Церква тим самим освячує всі земні труди Божою благодаттю. Після освячення яблука набувають якусь чарівну силу, і якщо загадати бажання, відкушуючи перший шматочок, то воно обов'язково здійсниться.
З настанням Яблучного Спаса прийнято починати готувати всілякі страви на основі запашних плодів: з ними печуть пироги і пиріжки, починають варити перше варення, робити салати та десерти, прикрашають ними святковий стіл і дарують кожному гостю.

запечені яблука з сиром

Яблучний Спас один з безлічі язичницьких свят, присвячених збору врожаю, зараз є однією з найшанованіших православних пам'ятних дат. Він присвячений спогадам про Преображення Ісуса Христа перед учнями на горі Фавор тоді Ісус вперше постав не як земний цар, а як син Божий.

Немає коментарів:

Дописати коментар