Шість томів «Шевченківської енциклопедії»
уклали науковці з Інституту літератури ім.Тараса Шевченка Національної академії
наук. У ній зібрано 6307 статей. Це велика база наукових досліджень – понад п’ять
тисяч сторінок. Над енциклопедією працювали 20 років. Останні два томи
надрукували в лютому.
Є статті про здоров’я Тараса Шевченка, вподобання, кулінарні смаки, зовнішність. Раніше такого не друкували. Наприклад, відомо, що він любив борщ з сушеними карасями.
Шевченко міг писати й одночасно розмовляти
з кимось. Він багато працював над віршами – редагував їх, відшліфовував. Не
брався зразу за кілька творів. Із заслання повернувся з розхитаною нервовою
системою, фізично виснажений. Бував дуже запальний. Коли говорив про кріпацтво,
міг розплакатися.
У продаж видання не піде. Його розподілять
по бібліотеках. Перші три томи вже доступні в Інтернеті: Портал Шевченка kobzar.ua.
Немає коментарів:
Дописати коментар