З давніх часів відсутність супу на обід вважалося свідченням
неблагополуччя в сім'ї. Лікарі призначали супи під час застуди та грипу, супам
приписують загальнозміцнюючу і профілактичну дію для ряду захворювань.
Вчені говорять про те, що найдавніший суп варили з м'яса
бегемота близько 6 тис. років до н.е. А перші супи, приготовані за більш-менш
сучасними рецептами, з'явилися приблизно в І столітті до н.е. в Азії.
У давньокитайської кулінарній книзі віком 4700 років один з розділів
був присвячений саме супам. А в Спарті, як пишуть дослідники, зі свинини, крові
та оцту готували суп з неприємним смаком – «Чорний бульйон». Він вважався
корисним для чоловіків.
У середні віки в Європі під час військових походів солдати
вмочали шматочки хліба у вино – це страва теж вважалося супом.
У поезії XII-XIII століть оспівуються супи-пюре, супи зі
свинячого сала, з овочів, круп, а так само мигдалю і оливкового масла.
У кожного народу є свій фірмовий суп. У іспанців це, наприклад,
суп гаспачо, який придумали погоничі мулів, потім стали вживати в їжу вже всі
іспанці, а потім його популярність охопила і весь світ.
Те ж саме можна сказати про буйабес – рибний суп прованських
рибалок з французького Марселя, який тепер вважається одним з вишуканістю
страв.
У Німеччині варять айнтопф
– густі супи, в які додають сардельки, ковбаски, квасоля, овочі і часто багато
іншого, що знайдеться в арсеналі господині.
Ніжний смачний гарний цибулевий суп національне французьке блюдо
гідне принцес. Готується цибулевий суп дуже швидко, всього за 15 хвилин.
Цибулевий суп – з одного боку дуже просте і бюджетне блюдо, а з іншого
вишукане, що подається у дорогих ресторанах в різних країнах.
З різноманіття способів приготування перевагу віддають супу за рецептом
Олександра Дюма-батька. В своїй книзі «Великий кулінарний
словник» письменник повідав про те, як готувати смачний цибулевий суп. Це блюдо подається
в поєднанні з білими грінками, приготованими на вершковому маслі. А готується
суп на основі молока, ріпчастої цибулі з додаванням сиру, вершків і жовтків.
Склад: 5 великих цибулин, 2 ст. л. вершкового масла, 1,5 л. молока,
3 сирих яєчних жовтка, 0,5 ст. 10% вершків, 3 ст. л. твердого сиру, канський перець
на кінчику ножа, сіль за смаком.
Рецепт: Почистити цибулю, дрібно подрібнити, припустити у каструлі
з вершковим маслом до м’якості, але не давати засмажитися. Залити молоко, закип’ятити,
зробити слабкий вогонь і проварити 3-4 хв. Протерти масу через сито або
скористатися блендером, закип’ятити ще раз, додавши сіль. Сир натерти на дрібній
тертушці. Змішати жовтки, вершки і тертий сир, заправити цією сумішшю, додати
перець і ще раз перемішати. Підсмажити на вершковому маслі шматочки білого
хлібу з обох сторін. Розлити суп по
тарілках, подавати з грінками. Смачного!!!
Рукопис «Словника» залишився незакінченим – Дюма розбив параліч.
Письменника тривожило питання про цінність його творчості. Він не був
упевнений, що через 100 років комусь будуть цікаві походеньки королеви Марго чи
мушкетерів. А ось кухня – справа інша, людина хоче їсти кожного дня.
Немає коментарів:
Дописати коментар