Сторінки сайту

14 серпня 2016 р.

З Медовим Спасом! 14 серпня в Україні відзначають Маковія, або перший, Медовий Спас.

Привітання з Медовим Спасом


Свято Маковія одне з найпоетичніших і найшановніших в Україні.
Цього дня у церквах святять воду, квіти й мак.
На Маковія кожний мав букет квітів, в якому обов'язково присутні великі достиглі голівки маку. Такий букет називається «маковійчик» або «маковійка» і в ньому можуть бути і чорнобривці, і жоржини, і айстри, і гвоздики, і барвінок, а також різні трави (які в народі називають зіллям, зіллячком): волошким'ятачебрецьлюбистокпетрові батогиполиндеревійбудяк-пристрітник.
«Маковійську квітку» переважно робили з городніх квітів, але додавали в букет і лісові квіти. Пишний букет складався з чебрецю, чорнобривців, волошок, нагідокпольових сокирок тощо. Додавали інколи й голівку невеличкого соняшника, і все це обв'язували червоною стрічкою. Голівки маку в'язали в окремий букет.
Кожна квітка в букеті мала своє призначення. Так, м'ята мала оберігати сім'ю від усякої напасті й додавати здоров'я, ласкавці — щоб у родині була ласка, злагода та щирість, сонях уособлювався з небесним світилом, щоб воно було завжди ласкавим і милосердним для людей, тварин та рослин.
Після освячення букет квітів та голівки маку кладуть за образи і зберігають до весни. Весною мак розсівали по городу, а засушені квіти на Благовіщення вплітали дівчатам у волосся — «щоб не випадало».
Віруючі намагаються зранку нічого не їсти, аж поки не вип'ють свяченої води.
Обрядовою їжею цього дня є «шулики», або «ломанці». Готують їх так: печуть пісні коржі на соді, ламають на дрібні шматочки і  заливають свіжовикачаним медом з перетертим маком. Цю страву залюбки їдять діти.

А ось ще рецепти  смачних та корисніих страв , до складу яких входять традиційні продукти, так популярні в це літнє свято, а саме: яблукагоріхи і мед. Всього три основних інгредієнта, а яке розмаїття смаку і оформлення!

Дивись фото, вибирай, пробуй і готуй із задоволенням!

Салат із буряка і яблук з горіхами і медом

  • Що приготувати на Спас 2015
Смачний, нарядний, а головне - корисний салат, до складу якого входять традиційні продукти. Причому, дуже простий у приготуванні.
Інгредієнти:
2 буряка,
1 яблуко,
100 г ізюму,
100 г волоських горіхів,
1 ч. ложка меду,
1 ч. ложка лимонного соку,
2 ст. ложки майонезу або йогурту,
сіль за смаком.
Приготування:
Буряк відвари до готовності. Ізюм залий кип'ятком і залиш на 10 хвилин. Волоські горіхи трохи підсуши на сковороді, подрібни і вмочи в мед.
Буряк очисти і потри на крупній тертці. Для прикраси салату шматочок буряка поріж тонкими скибочками, зверни пелюстками і вклади всередину по шматочку волоського горіха, як показано на фото.
Яблуко очисти від шкірки і серцевини, потри на крупній тертці і збризни лимонним соком, щоб воно не потемніло.
З'єднай буряк, яблуко, ізюм і горіхи, посоли, перемішай, заправ майонезом або йогуртом за смаком. Прикрась салат буряковими пелюстками і подавай.

Салат із руколи, яблук і горіхів

 Що приготувати на Спас 2015

Класичне поєднання свіжої ароматної зелені руколи з волоськими горіхами у цьому салаті освіжається і наповнюється новим соковитим смаком завдяки додаванню яблука.
Інгредієнти:
1 яблуко,
1 цибулина,
100 г руколи,
100 г листового зеленого салату,
50 г м'якого сиру (фета, моцарелла),
50 г волоських горіхів,
2 ст. ложки оливкової олії,
2 ст. ложки лимонного соку,
1 ст. ложка меду,
чорний мелений перець за смаком,
сіль за смаком.
Приготування:
Листя руколи залий холодною водою на 5 хвилин, щоб пом'якшити характерний пряний запах. Потім обсуши листя і крупно порви руками. Також порви листя салату.
Горіхи підсуши в духовці або на сковороді, очисти від лушпиння і подрібни. Цибулю поріж тонкими чвертькільцями. Яблука очисти від насіння, поріж тонкими скибочками і збризни лимонним соком, щоб вони не потемніли.
Для салатної заправки змішай мед, олію, сіль, чорний мелений перець і перемішай до однорідної маси.
З'єднай зелень і яблука, полий заправкою, акуратно перемішай і дай салату настоятися кілька хвилин. Зверху посип салат горіхами і тертим сиром.














Немає коментарів:

Дописати коментар