Свято Маковія одне
з найпоетичніших і найшановніших в Україні.
Цього дня у церквах
святять воду, квіти й мак.
На Маковія кожний
мав букет квітів, в якому обов'язково присутні великі достиглі голівки маку.
Такий букет називається «маковійчик» або «маковійка» і в ньому можуть бути і чорнобривці, і жоржини, і айстри, і гвоздики, і барвінок, а також різні трави (які в народі називають
зіллям, зіллячком): волошки, м'ята, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій, будяк-пристрітник.
«Маковійську
квітку» переважно робили з городніх квітів, але додавали в букет і лісові
квіти. Пишний букет складався з чебрецю, чорнобривців, волошок, нагідок, польових сокирок тощо. Додавали інколи й
голівку невеличкого соняшника, і все це обв'язували червоною стрічкою. Голівки маку в'язали
в окремий букет.
Кожна квітка в
букеті мала своє призначення. Так, м'ята мала оберігати сім'ю від усякої
напасті й додавати здоров'я, ласкавці — щоб у родині була ласка, злагода
та щирість, сонях уособлювався з небесним світилом, щоб воно було завжди
ласкавим і милосердним для людей, тварин та рослин.
Після освячення
букет квітів та голівки маку кладуть за образи і зберігають до весни. Весною
мак розсівали по городу, а засушені квіти на Благовіщення вплітали дівчатам у волосся —
«щоб не випадало».
Віруючі намагаються
зранку нічого не їсти, аж поки не вип'ють свяченої води.
Обрядовою їжею
цього дня є «шулики», або «ломанці». Готують їх так: печуть пісні коржі на соді, ламають на дрібні шматочки і заливають свіжовикачаним
медом з перетертим маком. Цю страву залюбки їдять діти.
А ось ще рецепти смачних та корисніих страв , до складу яких
входять традиційні продукти, так популярні в це літнє свято, а саме: яблука, горіхи і мед. Всього три основних
інгредієнта, а яке розмаїття смаку і оформлення!
Дивись фото, вибирай, пробуй і готуй із задоволенням!
Салат із
буряка і яблук з горіхами і медом
Смачний, нарядний,
а головне - корисний салат, до складу якого входять традиційні продукти.
Причому, дуже простий у приготуванні.
Інгредієнти:
2 буряка,
1 яблуко,
100 г ізюму,
100 г волоських
горіхів,
1 ч. ложка меду,
1 ч. ложка
лимонного соку,
2 ст. ложки
майонезу або йогурту,
сіль за смаком.
Приготування:
Буряк відвари до
готовності. Ізюм залий кип'ятком і залиш на 10 хвилин. Волоські горіхи трохи
підсуши на сковороді, подрібни і вмочи в мед.
Буряк очисти і
потри на крупній тертці. Для прикраси салату шматочок буряка поріж тонкими
скибочками, зверни пелюстками і вклади всередину по шматочку волоського горіха,
як показано на фото.
Яблуко очисти від
шкірки і серцевини, потри на крупній тертці і збризни лимонним соком, щоб воно
не потемніло.
З'єднай буряк,
яблуко, ізюм і горіхи, посоли, перемішай, заправ майонезом або йогуртом за
смаком. Прикрась салат буряковими пелюстками і подавай.
Салат із
руколи, яблук і горіхів
Класичне поєднання
свіжої ароматної зелені руколи з волоськими горіхами у цьому салаті освіжається
і наповнюється новим соковитим смаком завдяки додаванню яблука.
Інгредієнти:
1 яблуко,
1 цибулина,
100 г руколи,
100 г листового
зеленого салату,
50 г м'якого сиру
(фета, моцарелла),
50 г волоських
горіхів,
2 ст. ложки
оливкової олії,
2 ст. ложки
лимонного соку,
1 ст. ложка меду,
чорний мелений
перець за смаком,
сіль за смаком.
Приготування:
Листя руколи залий
холодною водою на 5 хвилин, щоб пом'якшити характерний пряний запах. Потім
обсуши листя і крупно порви руками. Також порви листя салату.
Горіхи підсуши в
духовці або на сковороді, очисти від лушпиння і подрібни. Цибулю поріж тонкими
чвертькільцями. Яблука очисти від насіння, поріж тонкими скибочками і збризни
лимонним соком, щоб вони не потемніли.
Для салатної
заправки змішай мед, олію, сіль, чорний мелений перець і перемішай до
однорідної маси.
З'єднай зелень і
яблука, полий заправкою, акуратно перемішай і дай салату настоятися кілька
хвилин. Зверху посип салат горіхами і тертим сиром.