Сторінки сайту

25 лютого 2020 р.

Зустрічаємо весну калачем і підсмаженим млинцем


Масниці – дохристиянське свято на честь пробудження весни. В народі поширені й інші назви свята. Його називають Колодієм, Масляною або Сиропустом, Пущенням, Сирним пущенням, Сиропуснимтижнем.
 Люди  здавна на  Масницю випікали млинці як символ сонця, тепла перемоги весни над зимою.
Шумно, галасливо і весело пройшла народознавча  толока «Зустрічаємо весну калачем і підсмаженим млинцем» для читачів- учнів 7-Б класу (класний керівник Наталія Бадзюх) БНВО «ЗОШ №15-ДЮСОК».
 Бібліотекар  філії №3 Юлія Сидоренко  розповіла дітям про кожен день святкування, який мав окрему назву.Понеділок іменують «Зустрічі», вівторок масничного тижня в народі прозвали «Заграш», середа звалася «Ласункою», четвер у  народі здобув назву «Розгуляй – четверток»,  у п’ятницю проходили «Тещині вечори», в суботу «Невістчині посиденьки», « Днем прощення» називали неділю.


Школярам було цікаво дізнатися про те, що у різних районах України на Масницю вареники роблять різні –  на Заході їх вирізають з тіста склянкою, кладуть начинку і заліплюють, так виходять півкруглі вареники, на  Півдні – ріжуть на квадрати і заліплюють по діагоналі, щоб вареник був трикутним, на  Полтавщині роблять великими, як пиріжки, на Гуцульщині – дрібними.
Діти переглянули відео «Масляна на Закарпатті», «Традиції світу», активно взяли участь у розвагах, 






  іграх, конкурсах,  виготовили  з кольорового паперу символ зими.


А загалом Масляна – це не тільки млинці, вареники, пироги, це насамперед сімейне свято, і чудова нагода зустрітися з близькими та рідними разом, провести зиму і зустріти весну.



Немає коментарів:

Дописати коментар