Бібліотекар філії
№3 Юлія Сидоренко знайомить з історією виникнення
свята Трійці.
На десятий день після Вонесіння Христа,
коли апостоли молилися в храмі, раптово почувся з неба шум, і над
головою кожного з’явився вогнений язик. Це був Святий Дух, який навчив апостолів розмовляти різними мовами, і вони
почали проповідувати багатьом людям у
храмі на грецькій, арабській, іудейській, перській та інших мовах. Це було
велике диво, і свято стали називати Трійцею як символ єдиного Бога: Отця, Сина і Святого
Духа.
Українська назва Святої Трійці – Зелені свята. Троїцька
обрядовість завершувала весняний та починала літній календарний цикл.
Напередодні Зеленої неділі подвір’я та господарські будівлі прикрашали
клечанням – зеленими гілками різних
дерев. Підлогу в хаті встеляли запашними травами. У Зелену неділю, на Трійцю,
після служби Божої йдуть у гості. Серед
святкових страв обов’язково подають яєчню – бо з Великодня яйця є не лише
продуктом харчування, а й ритуальною стравою.
В книзі братів
Капранових «Веселих свят» вміщено
рецепт «Яєчня гуцульська».
Візьми склянку
сметани, додай до неї склянку
густих вершків, 4 яйця та півсклянки кукурудзяного борошна. Добряче
вимішай та вилий на розігріту сковороду, змащену маслом. Закрий кришкою та
зменши вогонь. Як підсмажиться – посип петрушкою і святкуй на здоров’я!
На мою думку для покращення смаку страви додати сіль, суміш мелених перців, зелений часник, кріп.
На мою думку для покращення смаку страви додати сіль, суміш мелених перців, зелений часник, кріп.
Немає коментарів:
Дописати коментар