Сторінки сайту

9 липня 2021 р.

Його Величність Шоколад

 





Всесвітній день шоколаду – свято
  відзначається щорічно 11 липня.

Бібліотекар Юлія Сидоренко розповіла  дітям про те, що

батьківщиною Всесвітнього дня шоколаду вважається Франція. Саме французи в 1995 році поклали початок цього свята. Це молоде свято досить швидко здобуло популярність і, крім Франції, широко відзначається в Німеччині, Італії, Швейцарії та інших країнах як всередині Європейського союзу, так і за його межами.






В Україні День шоколаду найбільш яскраво святку
ють у Львові.

Історично, Європа дізналася про шоколад у 16 столітті, а саме вперше згадка датована 7 липня 1550 року. Проте, у ті давні часи, шоколад був досить цінним та елітним продуктом, що  давало можливість насолоджуватись ним лише аристократії. Згодом, а саме у 18 столітті, ціни на какао знизилися, і шоколад став доступний і пересічним мешканцям Львову.

 Цікаві факти про шоколад:

 1.Темний шоколад робить щасливішими майбутніх малюків. Фінське дослідження довело, що у мам, які їли більше шоколаду під час вагітності, щасливіші і менш вередливі малюки.

2. Чорний шоколад робить нас щасливими.

3. До складу білого шоколаду входить цукор, сухе молоко і масло какао, але немає какао-порошку, тому технічно цей продукт не є шоколадом.

4. Для виготовлення 1 кг шоколаду потрібно близько 900 какао-бобів.

5. Кожна людина за рік в середньому з’їдає 5,5 кг шоколаду. 15% жінок у світі їдять шоколад щодня. Щосекунди жителі США з’їдають 45 кг шоколаду.

6. Найбільша шоколадка була виготовлена в Британії на фабриці Thorntons, її вага склала 5792,2 кг (ширина і довжина цього кулінарного шедевра склали по 4 метри).

7. Щоденне вживання темного шоколаду знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань на більш, ніж третину.

8. Шоколад має відмінні антибактеріальні властивості, в т.ч. захищає зуби від карієсу. На відміну від інших солодощів, наприклад, карамелі, шоколад є найменш шкідливим. Масло какао, що міститься в шоколаді, огортає зубну емаль і перешкоджає її руйнуванню.

9. Дерева какао живуть близько 200 років, але плодоносять лише 25 років.

10. Маленьким дітям темний шоколад не дуже смакує. Вони не захочуть, щоб ми з ними ним ділилися. Більше для нас!

11. У 1882 році, на вулиці Шептицьких 26, у Львові була створена кондитерська фабрика «Бранка», знаменитого на всю Європу кондитера Маурісія Брандштадтера.

Ця фабрика була досить великою, а найважливіше – першою у Львові. Знаковим є те, що ця кондитерська з часом стала одним із підрозділів майбутнього “Світоча”.

З тих часів привозити неймовірно смачні солодощі у Львів уже не було необхідності, пан Брандштадтер сам посилав свої вироби до європейських столиць.

Львівське виробництво шоколаду – найстаріше. Світоч (травень‒серпень 1962: Червона троянда)  кондитерська фабрика у Львові, контрольним пакетом акцій якої володіє швейцарська корпорація «Nestlé». Це одне з найстаріших підприємств в кондитерській галузі України, провідний вітчизняний виробник.

 Юлія Петрівна поділилася з дітьми незабутніми особистими враження про відвідування Львівської Майстерні Шоколаду.  Дітям було дуже цікаво почути , що  компанія створює шоколад ручної роботи . Кожен шоколадний виріб дбайливо й майстерно зроблений руками професійних шоколатьє.

 У затишній кав’ярні, розташованій на першому поверсі шоколадного будинку, можна посмакувати гарячим шоколадом та вишуканою кавою, спостерігаючи за процесом виробництва шоколадних шедеврів. На  другому та третьому поверхах – солодка крамниця з великим асортиментом шоколадних виробів та цукерок ручної роботи з розмаїтими смаками: класичні та ексклюзивні трюфелі, ніжне праліне, солодкі марципани.

Офіційне відкриття знаної на увесь світ Майстерні Шоколаду відбулось 2 серпня 2009 року.

Школярів зацікавила розповідь бібліотекаря про торт «Ужгород», який має певну передісторію. Валентин Штефаньо 2010 разом зі своєю сестрою розробив ексклюзивну рецептуру і запустив у виробництво торт «Ужгород».  Напередодні його появи Валентин Штефаньо експериментував із безе, а також  мріяв… «змінити» Київський торт.

 Водночас кондитер ностальгував за Київським тортом «із минулого», який колись був смачнішим. Спочатку  Штефаньо зробив тістечко « Моранг»  (від італійської «меренга») – це печене безе з фундуком. А через рік виникла ідея створити  торт для міста – «Ужгород».  За роки смак  його не змінювався виразно. Від початку торт вкривали велюром із какао-масла та шоколаду.

Торт має класичну круглу форму. На ньому зображений Ужгородський греко-католицький катедральний собор – одна із головних візитівок міста.

Діти, проявивши неабияку фантазію, з завзяттям, натхненням і задоволенням  намалювали шоколадні торти. Юлія Петрівна пригостила  дітлахів шоколадними цукерками.




















































Немає коментарів:

Дописати коментар