Яблука доспіли, яблука червоні!
Неймовірно, але у
світі число сортів і різновидів яблук сягає 8 тисяч. А найбільший офіційно
зареєстрований плід яблука важив 1,5 кілограма.
Яблуко зображено на 80-ти офіційних гербах, тобто символ яблука широко поширений у світі.
Цікаві факти про яблуко:
Щоб зробити 1 літр
яблучного соку необхідно взяти 36 яблук.
Яблука не тонуть у воді, бо 20-25% їх маси складає повітря.
У 2005 році японець Чісато Івасаки на своїй фермі в місті Хіросакі виростив
величезне яблуко вагою 1,849 кг.
Зелені яблука сприятливо впливають на міцність кісток і зубів, мають
протизапальні властивості. У зелених яблуках вітаміну С більше, ніж у червоних.
Червоні покращують функцію пам’яті, серця, знижують ризик виникнення раку.
Жовті яблука рекомендують вживати для підвищення імунітету і поліпшення зору.
Яблучний сік має заспокійливу дію, тому його корисно давати дітям, які погано
сплять.
М’якоть яблук корисна для хворих, які перенесли хірургічну операцію. Вона
сприяє швидкому загоєнню швів і підсилює імунну активність організму.
Чим менше яблуко, тим більше воно містить вітамінів і мікроелементів.
За дослідженнями археологів яблука почали вживати у їжу 8,5 тисяч років тому.
У Європі, в середньому, людина з'їдає близько 65 яблук кожного року.
В місті Кролевці Сумської області росте яблуня, яка належить до числа природних чудес України. Вік живого пам'ятника природи понад 200 років. Яблуня-сад або яблуня-колонія росте у вигляді величезного куща на території понад 100 кв. м, вона вже давно втратила основний материнський стовбур, проте налічується близько п'ятнадцяти врослих в землю стовбурів-гілок. Це єдина в світі яблуня, яка росте таким чином і природа даного феномену досі не вивчена. Винятковий також є те, що з її насіння виростають абсолютно звичайні яблуні.
Якщо яблуко розрізати впоперек то малюнок на серцевині на вигляд як п'ятикутна зірка. Саме тому стародавні алхіміки вважали яблуко символом знань.
Пальму першості по
виробництві яблук без сумнівів отримує Китай, срібло отримує США. У Європі
найбільшу кількість яблук вирощує Польща.
Через специфіку клімату в Африці, яблука вирощують тільки в середземноморських регіонах.
У Європі, в середньому, людина з'їдає близько 65 яблук кожного року.
Американським селекціонером Альбертом Еттером в 1940 році було виведено
незвичний сорт яблук з м'якоттю червонувато-рожевого кольору. Сорт отримав
назву Рожеві перли і був запатентований в 1944 році, а на наступний рік його
представили в каталогах для садівників.
Ви коли-небудь
задавались питанням, чому яблука плавають і не тонуть? Відповідь доволі проста
— вони на 25% складаються з повітря, м'якоть доволі пориста і в середині яблука
є пустоти, які виконують роль поплавка. Свіжі яблука мають меншу щільність, ніж
вода.
Всі, хто коли-небудь варив компот з яблук, помічали, що яблука спочатку спливають, а потім тонуть. При цьому самі яблука не втрачають своєї форми, а лише трохи розварюються в киплячій воді. Це відбувається тому, що коли вода починає нагріватися і доходить до кипіння, повітря в яблуках починає вивільнятись і вони змінюють свою щільність. Коли компот вже майже готовий, внутрішня структура яблук руйнується, хоч їхня форма залишається практично незмінена. Повітря, яке містилось всередині, заміщується молекулами води і яблука тонуть на дно посудини.
Крім цього, фрукт
містить в собі велику кількість вітамінів С, Е, К і вітамінів групи В. Яблука
також багаті залізом, натрієм, калієм, цинком, пектином і йодом. Цей плід
підтримує нашу імунну систему, забезпечуючи організм вітаміном С і цинком, який
необхідний для правильного функціонування білих кров'яних клітин, відповідальних
за знищення шкідливих мікроорганізмів.
Яблука вважаються
природним антиоксидантом, тому регулярне їх вживання сприяє профілактиці
вірусних і інфекційних захворювань.
Недарма кажуть: «Хто яблуко в день з’їдає, у того лікар не буває».
А скільки всього смачного,
вишуканого можна приготувати з яблуками!
Андрій Малишко
Я люблю, як буває осінню
пахне яблуками у хаті.
Он лежать вони, повні просині,
повні сонця, немов на святі;
крутобокі і вітром точені,
на весілля десь приурочені,
повисають на гільце зрубане
і самі бубонять, як бубони…
Звуться зорями і ранетами,
повні пахощів, соком гожі,
доспівали попід планетами,
і планети – на них же схожі.
Мились росами десь під тучею,
в землю падали в добрім літі,
і ставала земля пахучою,
ніби яблуко на орбіті…
0 коммент.: