Сторінки сайту

18 серпня 2024 р.

Будьте здорові, смакуйте корисне!

18 серпня для користувачів книгозбірні №3 пройшло літературне смакування «Смакуйте мед і будьте здорові!». На абонементі експонувалася тематична виставка-смакота, на якій представлена література про  історію бджільництва та способи добування меду. Читачі знайомилися з книжковими виданнями про цілющі властивості меду.

Протягом дня працівники філії знайомили відвідувачів з «медовою» літературою та цікавими фактами про бджільництво.












Історки кажуть, що бджільництвом людина почала займатися приблизно в 600 році до н.е. – і, звичайно ж, все починалося з розшуку в лісі гнізд диких комах. Спочатку мед вважався священним продуктом – його було мало, знаходити його було нелегко і на смак він був приголомшливим. Цілком достатньо, щоб приписати особливі чудо-властивості. Втім, приписували їх не дарма, чого-чого, а чудових якостей в меді задосить: загальнозміцнювальні, кровоспинні, болезаспокійливі, антибактеріальні й протизапальні.

Піфагор, Гіппократ та Аристотель також були впевнені, що мед продовжує життя людини. До речі, Гіппократ, не тільки лікував людей медом, а й активно вживав його в їжу, прожив він як відомо 109 років. Користь меду незаперечна. Про це писалися різноманітні трактати лікарів минулих століть, та й сучасні медики з ними згодні. Обумовлено це тим, що в його складі понад 300 корисних речовин, 23 з яких – амінокислоти, а 40 – мікроелементи. Мабуть, це єдиний продукт з таким складом.

При розкритті могили Тутанхамона в гробниці знайшли амфору з медом. Через століття його якості практично не погіршилися – даний продукт може зберігатися роками, і це ніяк не відображатиметься на його корисних властивостях.

Цікавий факт, оси теж вміють робити мед. Індіанці Південної Америки здавна збирають осиний мед і навіть містять медоносних ос в полуодомашненному стані. У Мексиці вживають в їжу мед оси Полібія окціденталіс.

Слово «мед» має єврейське походження. Дослівно його можна перевести як «чари» або «наділений магією», що зовсім не дивно: мед здавна називали їжею богів.

Найдорожчий сорт меду у світі – це мед «Ельфійський» з Туреччини, він коштує € 5000 за кілограм. Видобувається в печері в долині Сарікаір біля міста Артвин на глибині 1800 метрів. В Іспанії мед додають до замінників грудного молока для дітей, які страждають на анемію або жовтяницю.

Африканські бджоли не запасають мед у вуликах на зиму, оскільки погода там завжди спекотна і рослини цвітуть круглий рік, а значить – їжа є завжди.

Мед входить до переліку обов'язкових продуктів космонавтів і водолазів

Мед часто згадується в релігійних книгах. У Корані: «З брюшок бджіл виходить питво різних кольорів, яке приносить людям зцілення. Воістину, в цьому – знамення для людей розмірковуючих». В Біблії: «Уста, що виділяють мед».

Важливо! При температурі понад 50 градусів С в меді гине основна кількість корисних речовин, тому не варто додавати цей продукт в гарячий чай – лікувального ефекту не буде.

Читайте про мед, куштуйте мед і будьте здорові!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар