Як на масляному тижні ми млинців напекти встигли!

Масляна є одним із найстаріших свят слов’янських народів, яке зберегло свої традиції наші дні з язичницької культури. Воно триває тиждень, що передує настанню Великого посту. За повір’ям, чим яскравіше й цікавіше прожити масляний тиждень, тим щасливішим і багатшим буде рік. Масляна також є одним із церковних свят і називається М’ясопусним або Сирним тижнем.
Назва свята «Масляна» пов’язана з тим, що протягом тижня перед Великим постом люди прощаються із зимою та зустрічають весну, випікають традиційні млинці.
Святкові дні проводимо по-особливому, дотримуючись традицій:
Понеділок – «Зустріч Масляної;
Вівторок – «Загравання»;
Середа – «Лакомка»;
Четвер – «Розгуляй»;
П’ятниця – «Тещині вечірки»;
Субота – «Зовичні посиденьки»;
Неділя – «Прощена неділя».

У країнах Західної Європи Масляна плавно переходить у загальнонародний карнавал, де на час святкування змовкають сварки й суперечки, скрізь панують нестримні веселощі.
В одному з міст Англії влаштовуються незвичайні змагання: перегони жінок з млинцями. Вони змагаються у тому, хто перший прибіжить до фінішу із сковородою з млинцем і зуміє перевернути його не менше ніж тричі!
В Італії проходить відомий барвистий Венеціанський карнавал.

У Данії влаштовують театральні вистави, відбуваються концерти.
У Польщі Масниця припадає на «жирний» четвер. Цього дня готують пончики з різноманітною начинкою.
В каких странах празднуют МасленицуУ Франції печуть млинці, влаштовують веселий карнавал і спалюють солом’яне опудало. Це свято французи називають «Жирним вівторком».
У Греції Масляна називається «Без м’яса».
У Бельгії та Голландії масляничний карнавал зазвичай триває три дні, протягом якого печуть млинці із салом (шпиком), оладки та пончики.

В каких странах празднуют МасленицуУ Німеччині Масляну зустрічають із млинцями, оладками та домашньою ковбасою.

У Вірменії готують багато плову та роздають бідним.

0 коммент.: