Прес-факт до Міжнародного дня визволення в'язнів концтаборів


Результат пошуку зображень за запитом "картинка до дня визволення в'язнів у Бухенвальді"Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів відзначається 11 квітня за ініціативою ООН. В цей день 1945 року в’язні концтабору у Бухенвальді почали інтернаціональне повстання проти гітлерівців.
На території України діяли 180 таборів смерті, де було страчено 1366 тис. радянських військовополонених. «Фабрики смерті» діяли в Києві, Львові, Дніпропетровську, Харкові, Кіровограді та інших місцях.
11 квітня були звільнені в’язні фашистського концтабору «Дора», 22 квітня – в’язні «Заксенхаузена», 29 квітня – «Дахау», 30 квітня – «Равенсбрюка», потім – «Освенцим» і «Майданек», «Маутхаузен» і «Штутгоф». У 1945 році вийшли на волю 530 тисяч чоловік. Близько 250 тис. із них були колишні радянські громадяни. Загальне число загиблих у німецьких таборах перевищувало 6 мільйонів, багато з інтернованих до смерті піддавалися медичним експериментам.
Всього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів. За визнанням самих есесівців, в’язень, тривалість життя якого в таборі складала менше року, приносив нацистам майже півтори тисячі рейс марок чистого прибутку.
Метою відзначення Дня визволення в’язнів є збереження пам’яті про трагічні події Другої світової війни, які забрали життя людей, що загинули у нацистських концтаборах, гетто та на місцях примусового утримання. Це день, коли ми вшановуємо подвиг борців антифашистського опору, висловлюємо повагу старшому поколінню, на долю якого випали неймовірно важкі випробування.
Дізнатися більше про ті страшні події ви зможете, переглянувши викладку літератури та періодичних видань «Є в пам’яті миттєвості війни…».




0 коммент.: