Мовою рідною світ пізнається



Казав Господь:
–Звертайтеся
до мене
словами
мови рідної,
тоді
почую вас…
П .Розвозчик

21 лютого з нагоди  Міжнародного дня рідної мови бібліотекарі завітали до БНВО «ЗОШ №15-ДЮСОК», де пройшов мовознавчий інтерактив «Мовою рідною світ пізнається». Вони розповіли школярам про день, що змінив історію. 
Підтримати культурне різноманіття і захистити унікальний скарб кожного народу, оголосивши  21 лютого— Міжнародним днем рідної мови, вирішили на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила у жовтні-листопаді 1999 року в Парижі. А передумова свята, пов’язана з подіями в Пакистані 1952 року, коли уряд  проголосив урду єдиною державною мовою, а рідною для населення була- бенгальська. Чотири роки протистоянь вибороли право називати  бенгальську- державною.
Після ухвали ЮНЕСКО, для всього світу цей день став символом прав національних меншин на рідну мову.
Учні 7-Б класу ( класний керівник Оксана Щербина)



 та 5-В класу(класний керівник Леся Поліщук)

 виявили  гарні знання з рідної мови. Вони відповіли на питання вікторини «Невимовне багатство» та успішно справилися з завданням з фразеології «А чи знаєте ви ці скарби».
 Цікаво було  школярам 2-А класу (класний керівник Тетяна Кавун),





 2-В класу(класний керівник Тетяна Осипенко),




2-Б класу (класний керівник Людмила Бараненко),



 3-Б класу (класний керівник Ніна  Кайзерова),





 4-А класу (класний керівник  Жанна Гріневич).



Всезнайки прийняли участь у грі «Хто їв мелай?», де  знайшли найбільше слів (іменників у називному відмінку переставленням  літер ) у слові «мелай». Вивчили скоромовки. Знайшли у віршах букву, яка зустрічається найбільше.
Відгадали загадки. Прослухали гагаузьку народну казку "Чому у віслюка довгі вуха".
Діти зворушливо розповіли про мови, які вони вивчають. Це: англійська,  французька, білоруська, полська,  німецька, італійська, іспанська і навіть арабська.
Вчити і знати мови-корисно і добре. Та перш за все, треба знати рідну, любити й берегти її. Адже рідна мова, як і рідна земля, найкраща.





0 коммент.: