Ґудзик завжди в моді


                                                                                
Гудзиками кожний із нас користується щодня, іноді навіть не помічаючи, яким важливим для нас є цей елемент одягу і не задумуючись, що без нього все б було набагато складніше.Мало хто з нас уявляє собі, що кожного разу торкається не просто металевої, пластмасової чи дерев’яної поверхні,  а, можна сказати, самої історії…
Бібліотекар Тетяна Драбинко на бібліокалейдоскопі «Ґудзик завжди в моді» ознайомила  читачів-учнів 2-3 класів ГПД (вчитель Ніна Питель) БНВО «ЗОШ №15-ДЮСОК»  з історією  виникнення ґудзика та походженням цього слова від «ґудзь», тобто вузол.


Адже у давнину люди не знали, що таке ґудзик і навіть вчені точно не можуть сказати кому ж належить честь винаходу. Можливо, їх «подарували» світу римляни або греки, а можливо, ця маленька корисна річ прийшла з Азії. Адже відомо тільки, що перші ґудзики були виготовлені зі слонової кістки.
Де ж використовують ґудзики?
З розповіді бібліотекаря Юлії Сидоренко школярики дізналися про те, що тільки в ХІІІ столітті ґудзики почали використовувати досить широко. «Маленькі помічники» одягу вважалися ознакою багатства та аристократичного походження.  А ще  ґудзики дуже широко використовуються в техніці хенд- мейд. Історія її появи досить цікава. Вона  зародилась у ХVІІ  у графстві Саффолк. Тож не можна не згадати популярні зараз квіти йо-йо (стара назва – саффолкські пуфи), де додатково «квітку» з тканини можна було прикрасити ґудзиками.
Під час заходу діти вивчили скоромовку, прослухали казку Марії Солтис-Смирнової «Казка про ґудзик», переглянули мультфільм  «Сто ґудзиків» та розважилися грою "Гудзику, гудзику, вийди на ганочок".


Проявивши свої дизайнерські здібності, дітлахи намалювали квіти, серединкою яких стали різної форми ґудзики.




0 коммент.: