Міжнародний день ромів


Міжнародний день ромів відзначається 08 квітня 2020 року ...

8 квітня у світі відзначають Міжнародний день ромів. Цей день присвячений історії та культурі ромів, які представляють найбільш етнічну меншину в Європі.
Свято має на меті привернути увагу до самобутньої культури ромського народу.
Роми – група народів індійського походження, що проживає у багатьох країнах світу – в Європі, Близькому та Середньому Сході, Північній Африці та в країнах Америки. Вони вийшли з Індії понад 1000 років тому і розселилися по всьому світу. Їх налічується до 10 мільйонів.
Серед видатних циган є вчені, письменники, поети, композитори, музиканти, співаки, танцюристи, актори, боксери, футболісти, історики, художники.

Найвідоміші представники ромської національності:

Блаженна мати Тереза – католицька черниця, засновниця доброчинних місій, лауреат Нобелівської премії миру за 1979 рік. Впродовж життя допомагала злиденним, хворим і сиротам.
Чарлі Чаплін – легендарний англійський та американський кіноактор та кінорежисер. Визнаний одним із найкращих коміків в історії світового кіно, тричі нагороджений премією «Оскар».
Елвіс Аарон Преслі – славнозвісний американський співак і актор. Один із найуспішніших музикантів ХХ століття.
Іон Войку – знаменитий румунський скрипаль-віртуоз і диригент, засновник Міжнародного фонду Іона Войку, що займається допомогою музично обдарованим дітям.
 Матео Максимов – один з найпопулярніших циганських письменників, а також пастор-євангелик. Першим переклав Біблію циганською мовою.
Ромська поетеса Наталія Варакута, попри національне вбрання, – цілком сучасна жінка, яка руйнує старі уявлення про циган: вона і поет, і перекладач, і громадський діяч.

Цигани відомі як музиканти, танцюристи і співаки. Серед діячів культури – заслужені артисти Микола Скворцов, Іван Ром - Дебедєв, Ляля Чорна, Микола Сліченко, Марія Баянова. В 1931 році в Москві було засновано циганський театр «Ромен».
Циганські мотиви мали вплив на музику й літературу, зокрема, в Україні вони є в творчості Степана Руданського, Михайла Старицького, Івана Франка та ін.










0 коммент.: