Трійця у силі, Трійця у нашій родині


Бібліотекар філії №3  Юлія Сидоренко знайомить з історією виникнення свята Трійці.
На  десятий день після Вонесіння Христа, коли  апостоли молилися в  храмі, раптово почувся з неба шум, і над головою кожного з’явився вогнений язик. Це був Святий Дух, який навчив апостолів розмовляти різними мовами, і вони почали  проповідувати багатьом людям у храмі на грецькій, арабській, іудейській, перській та інших мовах. Це було велике диво, і свято стали називати Трійцею як символ єдиного Бога: Отця, Сина і Святого Духа.
Українська  назва Святої Трійці – Зелені свята. Троїцька обрядовість завершувала весняний та починала літній календарний цикл. Напередодні Зеленої неділі подвір’я та господарські будівлі прикрашали клечанням  – зеленими гілками різних дерев. Підлогу в хаті встеляли запашними травами. У Зелену неділю, на Трійцю, після служби Божої йдуть у гості. Серед святкових страв обов’язково подають яєчню – бо з Великодня яйця є не лише продуктом харчування, а й ритуальною стравою.
 В книзі братів  Капранових  «Веселих свят» вміщено рецепт «Яєчня гуцульська».

Візьми склянку сметани, додай до неї склянку густих вершків, 4 яйця та півсклянки кукурудзяного борошна. Добряче вимішай та вилий на розігріту сковороду, змащену маслом. Закрий кришкою та зменши вогонь. Як підсмажиться  –  посип петрушкою і святкуй на здоров’я!

 На мою думку для  покращення смаку страви додати сіль, суміш  мелених перців, зелений часник, кріп.


0 коммент.: