Із джерела народних традицій
Свято Сорока святих (22 березня) пов’язане із весняним пробудженням природи. Найпоширеніший звичай – випікання печива у вигляді пташок. Цей ритуал виходить із давнього вірування, що птахи на крилах приносять із теплих країв весну, сонячну погоду й радісний настрій. Пташечок робили з прісного тіста.
Побутував звичай прив’язувати випечених пташечок до гілок
дерев у садку. Їх також насаджували на лозину й діти бігали з ними селом із
закличками-веснянками. З’їдали все печиво, крім головки. Їх давали коровам, щоб
гарно плодилися, доїлися й не билися. Приказували, щоб гуси неслися, щоб яйця
не псувалися.
Поширеним був звичай в одному печиві-пташечці запікати
дрібну монету. Вважалося, що дитина, якій це печиво дістанеться, буде щаслива
протягом року.
День пам’яті Сорока мучеників посідає вагоме місце в
метеорологічному календарі українців. За народними прикметами, «якщо на Сорок
святих погода, то на врожай буде урода». Якщо хмарно й мороз, то після свята
буде тепло й можна сіяти.
Іще казали: «Сорок святих ще обов’язково накинуть сорок
лопат снігу». За народними переказами, на 11-му тижні від Різдва Сорок святих
на небі починають готуватися до літа й прибирати, вимітати сніг й скидати його
на землю. Тому в цей день часто буває хурделиця й похолодання.
Підмітили, якщо мороз, то не буде пізніх травневих
приморозків і гарно зав’яжуться фрукти й городина.
На Сорок святих дівчата розпочинали писати писанки з
візерунками, які називали «сорок клинців» або «сорочині лапки».
У народних віруваннях число 40 осмислюється як «дуже багато».
Воно позитивно впливає на примноження і збільшення всього. Якщо на Сорок святих
витягнути з погреба 40 картоплин, тоді кожна вродить по стільки ж бульб у кущі.
Якщо вибрати 40 зернин, то з кожної вродить така ж кількість. Цього дня добре
садити квочок на яйця, щоб з усіх вилупилися курчата.
Якщо було тепло, цього дня сіяли горох. Вірили, що на кожній стеблині виросте по 40 стручків, а в кожному з них – по 40 горошин. Розсівали по городу мак, сподіваючись на врожай у 40 раз більший за посіяне. Щоб підтримати ці надії, на Сорок святих варили горохову юшку, робили горохвяники, пекли пиріжки з горохом, готували вареники з маком.
0 коммент.: