Яблука доспіли, яблука червоні!




  Ну ж бо, діти, відгадайте, який народ найбільше від усіх на світі полюбляє яблука? Звичайно ж, британці. Саме вони вигадали для цих фруктів особливе свято — День яблука.

  21 жовтня відзначається Всесвітній день яблук. Яблуня родом з Малої Азії, звідки переїхала до Палестини і Єгипту, а звідти до Європи. Яблука почали вживати в їжу понад 8,5 тисяч років тому. Смакові та цілющі властивості яблука розхвалені ще в рукописах, знайдених у єгипетських пірамідах і гробницях. Навіть комп’ютерна компанія Apple Makintosh обрала своїм символом яблуко. До України свято прийшло з Великобританії.

 До Всесвітнього дня яблук  бібліотекар Юлія Сидоренко підготувала на дитячому абонементі  тематичну викладку «Яблука доспіли, яблука червоні!»







Яблуня – найпопулярніше фруктове дерево, тому і заслуговує на таке свято. Восени багатий врожай яблук символізує достаток та благополуччя української родини. У пам’яті зринають рядки українського поета Максима Рильського «Яблука доспіли, яблука червоні».  Яблука були улюбленим фруктом стародавніх греків і римлян, вони символізували любов. Для стародавніх кельтів з'їсти яблуко означало отримати знання предків і, в результаті, безсмертя.

Неймовірно, але у світі число сортів і різновидів яблук сягає 8 тисяч. А найбільший офіційно зареєстрований плід яблука важив 1,5 кілограма.

 Яблуко зображено на 80-ти офіційних гербах, тобто символ яблука широко поширений у світі.

 Цікаві факти про яблуко:

Щоб зробити 1 літр яблучного соку необхідно взяти 36 яблук.

 Яблучний сік не має кольору і прозорий, як вода. При вичавленні яблучний сік набуває бурого кольору через взаємодію з повітрям, шляхом окислення.

 1 яблуко здатне замінити чашку кави.

   «Найстарша» за віком яблуня росте в Америці і навіть досі плодоносить. Її посадив у 1647 році американець Петер Стювесант у своєму саду на Манхеттені.

Яблука не тонуть у воді, бо 20-25% їх маси складає повітря.

У 2005 році японець Чісато Івасаки на своїй фермі в місті Хіросакі виростив величезне яблуко вагою 1,849 кг.

Зелені яблука сприятливо впливають на міцність кісток і зубів, мають протизапальні властивості. У зелених яблуках вітаміну С більше, ніж у червоних. Червоні покращують функцію пам’яті, серця, знижують ризик виникнення раку. Жовті яблука рекомендують вживати для підвищення імунітету і поліпшення зору.

Яблучний сік має заспокійливу дію, тому його корисно давати дітям, які погано сплять.

М’якоть яблук корисна для хворих, які перенесли хірургічну операцію. Вона сприяє швидкому загоєнню швів і підсилює імунну активність організму.

Чим менше яблуко, тим більше воно містить вітамінів і мікроелементів.

За дослідженнями археологів яблука почали вживати у їжу 8,5 тисяч років тому.

У Європі, в середньому, людина з'їдає близько 65 яблук кожного року.


  До Європи яблука потрапили завдяки римським солдатам і в давнину вважались розкішшю і були ознакою багатства. Яблука були обов'язковими фруктами на столах заможних греків та римлян.


В місті Кролевці Сумської області росте яблуня, яка належить до числа природних чудес України. Вік живого пам'ятника природи понад 200 років. Яблуня-сад або яблуня-колонія росте у вигляді величезного куща на території понад 100 кв. м, вона вже давно втратила основний материнський стовбур, проте налічується близько п'ятнадцяти врослих в землю стовбурів-гілок. Це єдина в світі яблуня, яка росте таким чином і природа даного феномену досі не вивчена. Винятковий також є те, що з її насіння виростають абсолютно звичайні яблуні.


 Якщо яблуко розрізати впоперек то малюнок на серцевині на вигляд як п'ятикутна зірка. Саме тому стародавні алхіміки вважали яблуко символом знань.


Пальму першості по виробництві яблук без сумнівів отримує Китай, срібло отримує США. У Європі найбільшу кількість яблук вирощує Польща.


Через специфіку клімату в Африці, яблука вирощують тільки в середземноморських регіонах.


У Європі, в середньому, людина з'їдає близько 65 яблук кожного року.


Американським селекціонером Альбертом Еттером в 1940 році було виведено незвичний сорт яблук з м'якоттю червонувато-рожевого кольору. Сорт отримав назву Рожеві перли і був запатентований в 1944 році, а на наступний рік його представили в каталогах для садівників.


 Відома актриса і співачка Гвінет Пелтроу назвала свою першу дочку Apple, що з англійської перекладається як яблуко.


Ви коли-небудь задавались питанням, чому яблука плавають і не тонуть? Відповідь доволі проста — вони на 25% складаються з повітря, м'якоть доволі пориста і в середині яблука є пустоти, які виконують роль поплавка. Свіжі яблука мають меншу щільність, ніж вода.


Всі, хто коли-небудь варив компот з яблук, помічали, що яблука спочатку спливають, а потім тонуть. При цьому самі яблука не втрачають своєї форми, а лише трохи розварюються в киплячій воді. Це відбувається тому, що коли вода починає нагріватися і доходить до кипіння, повітря в яблуках починає вивільнятись і вони змінюють свою щільність. Коли компот вже майже готовий, внутрішня структура яблук руйнується, хоч їхня форма залишається практично незмінена. Повітря, яке містилось всередині, заміщується молекулами води і яблука тонуть на дно посудини.


 В насінні яблук міститься ціанід — дуже небезпечна та отруйна речовина, проте наше тіло може переробити невеликі дози цієї природної отрути. Щоб отримати отруєння необхідно з'їсти величезну кількість.


 Сік в яблуку не має кольору і прозорий як вода. При вичавленні яблучний сік набуває бурого кольору через взаємодію з повітрям шляхом окислення.


 Яблуневі сади покривають на поверхні нашої планети площу близько п'яти мільйонів гектарів.


 Яблуко входить в трійку найбільш популярних фруктів у всьому світі, після манго і бананів.


 Цей фрукт у 1976 році потрапив у Книгу рекордів Гіннесса. Американка протягом майже 12 годин очищала яблуко від шкірки і тим самим встановила незвичайний рекорд. Шкірка плоду становила 52 метри 51 сантиметр.


 Яблуку належить важлива роль у міфології. І перше, що приходить в голову – це «райське яблуко», яке Єва з'їла в Едемському саду, хоча в Біблії не йдеться конкретно про яблуко. Відповідно до грецької міфології, золоте яблуко стало причиною Троянської війни, а в міфології скандинавів цей фрукт був їжею богів, він дарував молодість і силу.


 У першого президента США Джорджа Вашингтона було досить незвичне хобі – він приходив у свій сад і обрізав яблуні. Таке заняття допомагало йому зняти стресс.


 Яблуко брало участь у людській історії так несподівано, що подекуди ми про це навіть не підозрюємо. Наприклад, йому ми зобов'язані появою губної помади (до речі, її назва походить саме від французького pomme — «яблуко»): відомий кардинал Рішельє дуже любив запах стиглих яблук, і одного разу попросив аптекаря приготувати з них мазь для губ.


 Яблука зміцнюють імунітет, покращують пам’ять, стан судин.


Крім цього, фрукт містить в собі велику кількість вітамінів С, Е, К і вітамінів групи В. Яблука також багаті залізом, натрієм, калієм, цинком, пектином і йодом. Цей плід підтримує нашу імунну систему, забезпечуючи організм вітаміном С і цинком, який необхідний для правильного функціонування білих кров'яних клітин, відповідальних за знищення шкідливих мікроорганізмів.


Яблука вважаються природним антиоксидантом, тому регулярне їх вживання сприяє профілактиці вірусних і інфекційних захворювань.

Недарма кажуть: «Хто яблуко в день з’їдає, у того лікар не буває».

А скільки всього смачного, вишуканого можна приготувати з яблуками!

 

Андрій Малишко

 Яблука

Я люблю, як буває осінню

пахне яблуками у хаті.

Он лежать вони, повні просині,

повні сонця, немов на святі;

крутобокі і вітром точені,

на весілля десь приурочені,

повисають на гільце зрубане

і самі бубонять, як бубони…


Звуться зорями і ранетами,

повні пахощів, соком гожі,

доспівали попід планетами,

і планети – на них же схожі.

 

Мились росами десь під тучею,

в землю падали в добрім літі,

і ставала земля пахучою,

ніби яблуко на орбіті












0 коммент.: