Бібліотека зустрічає друзів

Дуже добре, коли у людини багато друзів. Поділишся з другом радістю – її стане вдвічі більше, поділишся бідою – стане вдвічі менше. Справжній друг ніколи не підведе, завжди прийде на допомогу.

25 червня у бібліотеці №3 КЗ БМР Білоцерківська ЦБС ім. Петра Красножона під час забави для кмітливих «Бібліотека зустрічає друзів» вели мову про незвичайного друга. Дуже мудрого, який не вміє говорити, але навчає нас розумним наукам, розповідає цікаві пригоди, веде до Країни Знань – книгу. Діти з цікавістю переглянули книжкову виставку « Новенькі читання по колу», виставку поробок «Мандруємо сторінками книг». Для юних книголюбів працівники філії провели конкурсну гру «Розумники і розумниці», розгадували ребуси та головоломки, складали з пазлів ілюстрації до казок.

Під час інформаційної розвідки «Планета динозаврів» бібліотекарі розповіли про цікаві факти представників ери динозаврів, розглянули з дітьми картинки з енциклопедій.

Це неповний перелік бібліотечного «меню», яке сьогодні було запропоноване активним відвідувачам, друзям книгозбірні.



















0 коммент.:

 


Сторінки Конституції гортаємо, права й обов'язки вивчаємо

28 червня вся Україна святкує День Конституції.

Наша країна має багатовікову історію конституційного процесу. Знаменита Конституція українського гетьмана Пилипа Орлика булла опублікована ще на початку XVIII століття – в 1710 році і, за оцінками істориків, стала однією з перших європейських конституцій Нового часу. Чинності конституція Орлика, однак, так і не набула.

Сучасна історія Конституції України розпочалася 28 червня 1996 року. Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло становленню України як самостійної та незалежної держави і повноправного суб’єкта міжнародних правових відносин.

Вона увійшла в життя українців як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності й соборностіУкраїни

                                Попередники сучасної   Конституції:

1. Конституція Пилипа Орлика – 1710 рік

2. Конституція УНР –29 квітня 1918 року

3. Мала конституція ЗУНР – 13 листопада 1918 року

4. ТимчасоваКонституціяКарпатськоїУкраїни – 15 березня 1939 року

З нагоди Дня Конституції України пропонуємо переглянути віртуальну книжкову виставку «Конституція – гарант українців».

  

Представлена література дає можливість зрозуміти, яким важливим і важким був процес створення власної Конституції та відображає найважливіші шляхи її  становлення, а також знайти відповідь на питання: якою є історія українських конституцій; хто з відомих українців були їх авторами; коли і за яких суспільно-політичних умов прийнято чинну Конституцію України.

Конституція України

Прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року. Офіційне видання Міністерства юстиції України

 

Істрія української Конституції

У книзі зібрано та проаналізовано конституційно-державні акти України з найдавніших часів до сьогодення. Переконливо доводиться, що Конституцію Пилипа Орлика (1710 р.), «Начерки Конституції» Георгія Андрузького,(1850 р.), Основний закон «Самостійної України» (1905 р.), Конституцію УНР (1918 р.), Конституцію Отто Ейхельмана (1920-1921 рр.), Конституцію України (прийняту 28 червня 1996 р.) єднає ідея демократичної незалежної України.

 

Слюсаренко А.Г. Томенко М.В. Історія української Конституції

У книзі висвітлюється історія створення та прийняття конституційних документів держави, місця особистості, нації та суспільства в системі етичних цінностей.


Іванов В. Істрія держави і права України

У посібнику висвітлюється суспільно-політичний лад, державний устрій і право України – від найдавніших часів до сьогодення.


Музиченко П. Історія держави і права України

Автор послідовно розкриває основні етапи формування суспільного та державного ладу, права, суду і судового процесу в Україні починаючи з часів Київської Русі до сьогодення.


Зубков С.К. та ін.

 Події, що змінили Україну

До цієї книжки ввійшли нариси про події, що змінили історію України. Серед інших – «Ухвалення Конституції України»


 

Україна: Дитяча енциклопедія

Енциклопедія містить різноманітну інформацію про минуле і сучасне життя нашої країни. У розділі «Україна – наш дім» діти мають змогу ознайомитися з історією створення Конституції України. 

 

Брати Капранови. Історія незалежної України

Короткий і зрозумілий виклад подій минулого разом із мальованими історіями дозволить читачам легко зорієнтуватися у такому складному питанні, як походження Української держави та боротьба за її встановлення, а пантеон героїв дасть приклад для наслідування.

 


0 коммент.:

 


  20 червня міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день біженців. Ця подія встановлена 20 червня 2001 року Організацією Об’єднаних Націй на знак п’ятдесятої річниці прийняття Конвенції про статус біженців 1951 року.

Всесвітній день біженців – це нагода вкотре звернути увагу на постраждалих війни, конфліктів, насильства та переслідувань, які змушені були покинути свої рідні домівки і шукати порятунку на довгому і складному шляху до безпеки.

   Війна, що постукала у наші двері на світанку 24 лютого минулого року, перетворила мільйони українців, українок у біженців. Понад сім мільйонів перетнули міжнародний кордон України, ще майже стільки ж стали вимушеними переселенцями у межах країни. Кожна третя дитина була позбавлена можливості лягати спати у своєму ліжку.

   Фонд бібліотеки  №3 поповнився книгою Рождаєва Віталія Володимировача, яка не може залишитися поза увагою читача. Автор народився в місті Ірпінь, Київської області. За професією журналіст, фахівець з інформаційних технологій. Літературний стипендіат Фонду Культурного Капіталу Латвії.



Роджаєв, Віталій.  Клуб любителів української мови : повість / В. Рождаєв.  К. : «Залізний тато», 2023

В російському фільтраційному таборі, біля кордону з Україною, під час війни опиняється новий полонений, хлопець Сашко. Він не приховує свою проукраїнську позицію, за що постійно потрапляє в карцер. В таборі Сашко знайомиться з групою старших дітей та підлітків, які створили таємну організацію, «Клуб любителів української мови», та розробляють план втечі від російських окупантів з метою повернутися в Україну. План, реалізований за допомогоюб українських розвідників, вдається. Через десять років всі учасники минулих подій зустрічаються знову.

 

 


0 коммент.:




20 червня – Всесвітній день біженців

  Фільм «Вирвані з коренем» знятий у Берліні, в кому знялися понад 50 біженців з України, які наразі живуть у Німеччині. У фільмі йдеться про солідарність з біженцями по всьому світу за те, що їм довелося пережити.

Додаючи автентичності та зв’язку акторів із фільмом, кожен вдягнув предмет одягу, у який був одягнений, коли тікав із країни.

«Це означало, що їм не потрібно буде грати, а просто відчути той момент, який з ними справді трапився», — пояснила Маргарита, стиліст одягу та українська біженка у фільмі.



0 коммент.:

 


#Звичаї та традиції. Літні християнські свята українців

                                Трійця освячує зілля

   На 50-й та 51-й дні після Великодня християни відзначають П’ятидесятницю, або ж Зіслання Святого Духа і Пресвятої Трійці. Це так звані Зелені свята. За давнім звичаєм їх відзначають три дні поспіль.

Тиждень перед Трійцею називали Зеленим, Клечальним, Русальним.

Тоді дівчата зранку готували пироги та яєчню, плели вінки, до котрих неодмінно додавали полин (оберіг від лихих сил) ; потім ішли до лісу, де частувалися під березами. Повертаючись додому, кожна юнка звивала вінок на березі чи колосках хлібних злаків. А на Трійцю перевіряли їх на «свіжість» і визначали кому скільки судилося жити.

Зелений четвер перед Трійцею вважався Русалчиним Великоднем. Існувала пересторога: цього дня краще не купатися у водоймах, бо станеш жертвою русалок…

   Клечальної суботи дівчата, молодиці, діти зранку йшли збирати для троїцьких букетів (у них переважали лікарські рослини ); заготовляли лепеху і гілки листяних дерев, якими прикрашали хату, господарські споруди, подвір’я, криницю, навіть пліт та ворота.

   А недільного ранку святково одягнуті люди вирушали до церкви на Богослужіння, де освячували зело. Дівчата очепурили голови вінками з квітів. Після обіду молодь збиралася на майдані біля храму. Там була заздалегідь вкопана у землю висока паля, прикрашена гіллям із липи, клена, дуба, берези. Навколо неї водили хороводи, співали троїцьких пісень.

   Зелені свята – це ще й час поминання померлих. Тож належало відвідувати могили, молитись за душі тих, що відійшли у засвіти.


0 коммент.:

 



Ногам робота, серцю втіха

(Всесвітній день океанів)

Щорічно 19 червня світова спільнота святкує Всесвітній день дитячого футболу (World Children`s Football Day). Винуватцями цього свята є найменші поціновувачі цієї спортивної та командної гри. Мета свята – поширювати серед молодого населення планети ідею здорового способу життя, прищеплювати любов до спорту. Ініціаторами створення свята є представники ООН. Всесвітній день дитячого футболу було започатковано з метою залучення дітей та підлітків до спортивних занять. У 2001 році було укладено угоду між Дитячим фондом Організації Об’єднаних Націй – ЮНІСЕФ та Федерацією національних та континентальних футбольних асоціацій (ФІФА). Під час підписання угоди також було створено всесвітній рух «Голосуйте за дітей».

ВИНИКНЕННЯ ФУТБОЛУ

Важко назвати точну дату виникнення однієї з найстаріших спортивних розваг людства. Перші записи про цю гру можна віднайти в документах стародавнього Єгипту та Китаю. Серед них зображення м’ячів та людей з м’ячами.

За словами англійських істориків, захоплення футболом почалося ще від первісних людей. Що цікаво, тоді вони використовували для гри м’ячі із каменю. Достеменно відомо, що ігри з м’ячем практикувалися у Стародавньому Китаї ще в 2000-х роках до нашої ери. На думку китайських імператорів подібні ігри розвивали фізичну силу та готували гравців до ведення військових боїв. Окрім фізичної витривалості гра вимагала інтелектуальних вмінь. Адже для перемоги вимагається припрацювання тактики та дотримування її у ході гри. Китайці шили шкіряні м’ячі, які набивали кінським волосом. Перший надувний м’яч з’явився у 18 столітті.

У результаті археологічних досліджень, що проводилися на території Стародавньої Греції та Риму була виявлена неабияка популярність гри, схожої на футбол. Поступово, у процесі завоювання нових земель, традиція гри у прототипи футболу поширювалася через римлян до німецьких, англійських, французьких земель. У давніх документах засвідчується, що увесь свій вільний час римські легіонери проводили граючи у гарпастум – гру з елементами сучасного футболу.

В Англії наприкінці 13 та на початку 14 століття досить популярною грою був так званий футбол натовпу. Люди гуртувалися на великих міських вулицях та хаотично «ганяли» м’яча. Це призводило до безладдя у містах, що викликало невдоволення королівської влади. У зв’язку з цим в 1314 році вийшов королівський указ, у якому гра в футбол у великих містах заборонялась як «велике зло, що призводить до великого безладу». Попри це популярність цієї гри зростала. У 19 столітті футбол натовпу розподілився на два різновиди. Перший – коли грали руками, сьогодні це сучасний регбі. Та другий різновид – звичайний футбол, коли м’яча треба копати тільки ногами.

У 1904 році на конференції в Парижі була заснована організація ФІФА (Міжнародна федерація футбольних асоціацій). Завдяки цьому згодом гра у футбол увійшла до програми Олімпійських ігор.

РОЗВИТОК ФУТБОЛУ В УКРАЇНІ

Українська асоціація футболу (ФФУ до перейменування) – організація, що відповідає за поширення та розвиток футболу на території нашої держави. У 1991 році ФФУ отримала статус національної асоціації. Український футбол відомий далеко за межами України завдяки гучним досягненням:

1998-1999 - Київське «Динамо» двічі поспіль виходило в плей-офф Ліги чемпіонів.

2006 - Молодіжна збірна України завоювала друге місце на чемпіонаті Європи. А національна збірна досягла чвертьфіналу чемпіонату світу.

2009 - Донецький «Шахтар» здобув Кубок УЄФА.

2015 - «Дніпро» виходить до фіналу Ліги Європи.

УКРАЇНСЬКИЙ ДИТЯЧИЙ ФУТБОЛ І ДЮФЛ

2001 рік став знаковим в історії українського футболу, оскільки він ознаменувався початком першого чемпіонату дитячо-юнацької ліги ДЮФЛ. Цей турнір – чудовий шанс для дітей, що захоплюються футболом. А для національного футболу – це прекрасна можливість відбору найкращих футболістів ще змалку. Згодом найкращі та найяскравіші члени ДЮФЛ можуть стати справжніми професіоналами.

Сьогодні в Дитячо-юнацькій футбольній лізі проводяться турніри вищої ліги в різних вікових категоріях. Діти віком 14 років займаються у збірних під назвою U-14, 15-ти річні юнаки у U-15, 16-ти та 17-ти річні у U-16 та у U-17 відповідно. Загалом чемпіонат дитячої ліги збирає понад 6 000 учасників віком 14-17 років. Саме від цих дітей залежить, чи буде Україна займати передові позиції футболу у світі.

Футбол - це супер гра!!!









0 коммент.:

 


                             16 червня – День батька в Україні.

Раніше офіційного свята татусів в  Україні не існувало, хоча неформально батьків часом вітали в третю неділю червня, а інколи в третю неділю вересня. Так було до 2019 року, коли президент України підписав указ, згідно з яким було започатковано офіційне святкування Дня батька. Тепер свято широко припадає на третю неділю червня.

З метою популяризації відновлення сімейних цінностей, поширення інформації про День батька в Україні в читальній залі філії №3 до свята оформлена книжкова викладка «Бути батьком». Запрошуємо до перегляду!


0 коммент.:

 


День червоної троянди

12 червня у світі відзначають День червоної троянди.

Це королева серед квітів, вона шанується ще з епохи Стародавнього Риму. Чому? Тому що вона, крім своєї краси, є символом найсильніших почуттів та гарних людських якостей.

 Пам’ятаєте А. де Сент-Екзюпері та казку «Маленький Принц»? На його маленькій планеті росла прекрасна троянда, за якою хлопчик так любив доглядати, хоч і була вона горда і капризна. Ось як говорив Маленький Принц про свою троянду: «Якщо ти любиш квітку - єдину, якої більше немає на жодній з багатьох мільйонів зірок, цього досить: дивишся на небо і відчуваєш себе щасливим. І кажеш собі: «Десь там і моя квітка ...»

Троянда настільки королева серед квітів, що б'є рекорди і по частині унікальних подій. У місті Хільдесхайм (Німеччина) росте троянда, якій понад 400 років! Це факт, заснований на вивченні дендрологів.

У Стародавній Греції трояндами прикрашали наречену, трояндами засипали шлях переможців, коли вони поверталися з війни; троянди присвячували богам, багато храмів були оточені прекрасними садами троянд. При розкопках вчені знайшли монети, на яких були зображені троянди. А в Стародавньому Римі ця квітка прикрашала будинки тільки дуже багатих людей. Коли вони влаштовували свята, то гостей обсипали рожевими пелюстками, а їхні голови прикрашали вінками з троянд. Багаті люди купалися у ваннах з рожевою водою; з троянд робили вино, їх додавали в страви, в різні солодощі, які досі люблять на Сході.

Згідно археологічним даним троянда існує на Землі вже близько 25 млн. років, а в культурі вирощується вже понад 5000 років. Досить довгий час вона вважалася священним символом. Аромат троянд завжди пов'язувався з чимось божественним. З давнини зберігся звичай прикрашати храми живими трояндами.
Героїня сьогоднішнього дня – червона троянда – символ справжнього кохання.

У читальній залі філії №3 всі відвідувачі можуть  ознайомитися з викладкою книг, в яких мова йде про троянду, як символ кохання, романтики,краси!


0 коммент.:

 



Музикотерапія «Чарівні мелодії»

Музична терапія  має потужний вплив на психічне здоров'я людини. Вона може допомагати знижувати симптоми депресії, тривожності, тощо. Вчені виявили, що прослуховування музики пов'язане з вивільненням ендорфінів – гормонів, відповідальних за задоволення. Це допомагає зменшити рівень стресу.

У філії №3 КЗ БМР Білоцерківська ЦБС для дорослих користувачів бібліотеки відбулося неймовірне дійство – «Музикотерапія «Чарівні мелодії» за участі Голови ГО Всеукраїнської Асоціації музикотерапевтів  Ольги Безклинської та заслуженого працівника культури, автора віршів .Людмили Соловей.

Ведучі наголосили, що музика здатна лікувати душу, а це
особливо важливо, коли всіх нас єднає одна велика мета – перемога
України.

Під час заходу всі поринули у чудовий світ музики : співали, танцювали, розучували елементи народних танців, весело проводили час!

На завершення свята була фотосесія!

 

 


 


0 коммент.: