Липень в гості завітав

Літо в зеніті, а липень його вершина, «жнивар» і «жарник», як називали його в народі. Він володар сонця і тепла. Так і хочеться сховатися в тінь, або прийти на гостини до улюбленої бібліотеки. Де завжди затишно, привітно і прохолодно.

18 липня фахів чині книгозбірні №3 КЗ БМР Білоцерківська ЦБС ім. Петра Красножона для членкинь клубу «Пролісок» підготували етноскетч «Липень в гості завітав». Працівники філії розповіли присутнім на заході про липневі народознавчі свята за новим стилем. Адже у вересні 2023 року православна церква України перейшла на новоюліанський календар. У зв’язку з цим усі неперехідні церковні свята тепер відзначаються на 13 днів раніше.

У другому місяці літа кілька пам’ятних дат. Серед них Собор архангела Гавриїла Рівноапостольного великого князя Володимира, та день хрещення Київської Русі-України. Користувачам була представлена книжкова виставка «Липень в гості завітав», коментований огляд якої зробили бібліотекарі. Не відбулося і без липневих потіх, лунали українські пісні, декламували вірші, згадали приказки та прикмети.

Захід вдався на славу! Про це свідчили численні відгуки відвідувачів.

Багатющий скарб звичаїв, що отримали українці у спадок потрібно не лише зберегти, а й передати нащадкам, примножити і збагатити!






































































































0 коммент.:


У День Української Державності до вашої уваги анімаційний фільм «Історія України за 15 хвилин»

Ролик коротко й доступно, але вичерпно розповідає понад тисячолітню історію українців на своїх землях. Показує, що наші предки творили тут державні формування ще тисячу років тому, і цей процес державотворення простежується крізь усю нашу історію.

 



0 коммент.:



Здобуття суверенітету для кожної держави – це перший її крок у досягненні свободи й незалежності, крок до соціально-економічного та духовного прогресу, благополуччя й добробуту народу.

 16 липня 1990 року Верховна Рада тоді ще Української Радянської Соціалістичної Республіки ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. У преамбулі цього документа зазначено:

«Верховна Рада Української РСР,

виражаючи волю народу України,

прагнучи створити демократичне суспільство,

виходячи з потреб всебічного забезпечення прав і свобод людини,

шануючи національні права всіх народів,

дбаючи про повноцінний політичний, економічний, соціальний і духовний розвиток народу України,

визнаючи необхідність побудови правової держави,

маючи на меті утвердити суверенітет і самоврядування народу України,

ПРОГОЛОШУЄ

державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах». 

Декларація про державний суверенітет була першим кроком до Незалежності. Її базові положення лягли в основу законодавчих актів державного значення  Конституції та законів України. Прийняття Декларації стало першим кроком до відновлення історичної справедливості, відродження української державності як ідеї соборності українського народу та його земель.  

Саме спираючись на Декларацію, було прийнято Акт про державну незалежність 24 серпня 1991 року, який разом з державним суверенітетом був підтверджений волевиявленням народу на Всеукраїнському референдумі в грудні того ж року.





0 коммент.:

                     


                                                       Свято шоколаду

Що може заставити широкий загал користувачів активно відвідати бібліотеку в розпал літа? Свято! Особливо, якщо воно відбувається з нагоди Дня шоколаду.
Вікторини, конкурси, ігри, співи і багато іншого чекало на відвідувачів книгозбірні 11 липня. Дорослі і діти довідалися про історію шоколаду. Прослідкували його історичний шлях від сивої давнини до сьогодення. Дізналися імена видатних особистостей : Х. Колумба, Е.Кортеса, А. Мірандо. Скільки позитивних емоцій визвала інформація про корисні властивості шоколаду, його основні види. Вразили читачів і цікаві факти про «його величність».
Усі без виключення мали змогу перевірити свої знання та інтуїцію, зігравши в інтелектуальну вікторину «Солодке життя». Позмагалися у спритності в конкурсах «Шокомани», «Шоколадний настрій», відгадували загадки, вивчили скоромовку, склали меню для кафе «Шоколадний креатив»
Усі отримали масу позитивних емоцій – гравці від процесу, глядачі від видовища.
Діти і дорослі активно долучилися до конкурсу «Шоколадні базіки». Із слова «шоколад» складали нові.
Присутні на заході отримали і творчі завдання «Шоколадні фантазії», де було запропоновано намалювати шоколадні обгортки відомих вітчизняних та зарубіжних марок, або спробувати себе в ролі художника-дизайнера, придумати щось своє. Самий оригінальний дизайн творили з пластиліну, виготовляючи «цукерки» і «шоколадні плитки» карколомної форми.
Для широкого загалу користувачів працівники бібліотеки підготували виставку «Його величність шоколад», на якій були представлені книги та періодичні видання.
Веселим, цікавим, солодким і дуже смачним стало свято для читачів . Не обійшлося і без дегустації шоколадної продукції. Всі із задоволенням насолодилися смаком різних видів шоколаду: гіркого, білого, молочного, пили чай. І кожний в цей момент мріяв опинитися , як і герой книги А.Дала Чарлі на шоколадній фабриці і не вибиратися з неї декілька днів.
Горнятко чаю, смачна цукерка, улюблена книга – що може бути краще.

Колектив бібліотеки щиро вітає всіх ласунів і ласунок зі святом! Із всесвітнім Днем шоколаду









0 коммент.:

 

                                       Шоколадні книги

11 липня відзначається Всесвітній день шоколаду. Тож пропонуємо вам познайомитися з «шоколадною» підбіркою книг, які є у нашій бібліотеці.


Надія Гербіш «Теплі історії до шоколаду»

Це збірник добрих, теплих шоколадних, цілющих слів. Тут містяться історії про різних людей, любов, життя, дружбу, пошуки, домашню випічку, кіно, картини, про музику, книжки,Ю маленькі дрібниці й великі зміни. Усміхніться, коли читаєте цю книжку! Смачного читання!

Дал Роальд «Чарлі і шоколадна фабрика»

…Жив собі бідний хлопчик, якому раз на рік  – на його день народження – дарували єдиний дарунок – маленький шоколадний батончик. Але хлопчик мав добре серце, і тому з ним трапляється неймовірна пригода, яка не залишить байдужими ні дітей, ні дорослих.

Можливо, це найзворушливіша повість нашого часу.

 


Ягелло Йоанн «Шоколад із чілі»

Вам доводилося куштувати шоколад із чілі, де солодкий смак поєднується з гіркотою? Саме його нагадує життя 17-річної Лінки, яка щойно вступила до омріяного ліцею. Вона відшукала давно втрачену сестру й нарешті розібралася у своїх почуттях до Адріяна.  Здається, перед нею чудове майбутнє. Проте не все так рожево. На навчання дівчинці доведеться заробляти, мама не в стані сплатити за дорогий приватний ліцей, стосунки із сестрою теж не завжди ідеальні. Коханий їде навчатися до Лондона, а це передбачає кількамісячну розлуку. Що ж, може кохання не завжди мусить бути солодким, як молочний шоколад? Може, воно нагадує шоколад із чілі?

 


0 коммент.:

 

Родину вашу у святковий час

Ми хочем щирим серцем привітати.

Нехай добро іде у вашу хату.

А все недобре оминає вас.

8 липня в Україні святкується український День родини – відносно молоде свято, яке відзначається щорічно з 2012 року. А в міжнародному співтоваристві День родини засновано Генеральною Асамблеєю ООН ще в 1993 році і відзначається 15 травня.

Родина – це найрідніші, найближчі люди, які дарують нам тепло. Родина – це безпечний і затишний рідний дім, а родинне тепло й уроки життя – це те, що людина бере із собою в усі дорослі шляхи. Родина – це добро, підтримка, любов, затишок, добробут.

Справжня цінність у житті – це рідні та близькі люди.

Цього дня міцніше обійміть і поцілуйте членів своєї сім’ї, скажіть їм теплі слова любові й поваги, поділіться з ними своїми почуттями і відчуйте їх важливість для вас.

Вітаємо з Днем родини та бажаємо взаєморозуміння, щастя, райдужних планів і безліч цікавих занять. Нехай родина завжди буде міцною скелею, захистом від негараздів і розрадою в біді. Нехай у кожній сім’ї буде мир та злагода.

Щастя всім! 

Народні прислів’я про родину: 

-         Шануй батька й неньку, буде усе гладенько

-         Який кущ, така й хворостина, який батько, така й дитина

-         Живуть між собою, як риба з водою

                                                       

 


0 коммент.:



#Що почитати?

Добрих та спокійних днів, книголюби!

До Міжнародного дня собак

 Жукова, Тетяна Слідом за чорним псом : повість. – К., Ліра-К, 2022. – 248 с.

У Ханта Гросса незвичайна спеціальність  дослідник департаменту Часу. Йому доручають завдання : він має знайти собаку породи ньюфаундленд, який загубився у минулому. Хант відправляється на пошуки, які починаються від експедиції вглиб Америки, проходять через зустрічі з художником Ландсіром та поетом Байроном, порятунок Наполеона та гущавину Трафальгарської битви аж до краху «Титаніка» і … Де ж знаходиться собака?  Яка доля чекає на цього пса?

                     Зацікавили вас? Фантастична повість чекає на свого читача!


0 коммент.:

 


Пес Патрон і не тільки

  Собака – наш найперший і найвірніший друг. Людина придбала його ще в кам’яном віці! В бібліотеці - філії №3 – нова книжкова виставка « Пес Патрон і не тільки» саме про собак.

 2 липня відзначаємо Міжнародний день собак. Хоча це свято не є офіційним, воно популярне в багатьох країнах світу. Також у календарі свят можна знайти Всесвітній день собак, який відзначається 26 серпня. Обидві ці дати – гарний привід приділити увагу і проявити повагу цим тваринам, але таких дат має бути 365 днів на рік!

   Собаки століттями є одними з найбільш вірних помічників людини. Собаки-рятувальники, собаки-поводирі, їздові собаки, вартові, вівчарські, мисливські – це тільки частина їхніх "професій".

    Вивчивши близько півтисячі видів ссавців, вчені дійшли висновку, що собаки – найбільш соціальні з усіх домашніх тварин.

    Відомо понад 400 порід чистокровних собак.

   До слова, в українській мові правильно казати собака – він, тобто чоловічого роду. Наприклад, «мій собака», «хороший собака», «прив’яжи мого собаку».

    Існує вітчизняна порода собак-вівчарок, відома в українських степах з пізнього середньовіччя. Це – родич комондора, «половецької вівчарки». Має грубу кудлату шерсть світлого кольору, дуже злісний характер і слухається лише одного господаря.

   Собаки розуміють до 250 слів і жестів, можуть рахувати до п’яти і навіть вирішувати найпростіші матемтичні завдання. Інтелектуально вони на рівні дворічних дітей.

    Дослідження показують, що діти, які живуть в родинах із собаками, рідше мають алергію і не так часто хворіють, ніж діти, які виховуються в сім’ях без домашніх тварин.

    Собаки настільки віддані і привабливі, що вони потрапляють на сторінки книг, знімаються в кіно, стають героями пісень.

    Особливо приваблюють наших читачів художні книги про собак. Вони цікаві і дуже зворушливі.

    Серед цих книг виділяється антивоєнний роман «ЦУЦИК» Віталія Запеки.   






0 коммент.: