Указом Президента України від 23 серпня 2019 року «Про День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України» 29 серпня Україна проводить День вшанування пам’яті захисників України.
Саме в цей день в ході Іловайської операції загинула найбільша кількість українських воїнів. Ті трагічні події розгорталися на полях, засіяних соняшником. Там попрощалися з життям сотні українських воїнів. Тому символом Дня пам’яті захисників України і став сонях.

 В читальній залі бібліотеки №3 оформлена тематична виставка-вшанування «Розповіді про справжніх людей». До уваги читачів різних вікових категорій – книги, періодичні видання про українсько-російську війну.

Всім відвідувачам бібліотеки запропонували доповнити свій одяг квіткою соняха, тим самим виявити свою шану та повагу захисникам, які не повернулися додому.

Під час патріотичної години «Іловайськ. Розповіді про справжніх людей» діти дізналися про героїв-земляків, які ціною свого життя боронили свою країну. Присутні прослухали історію протистояння наших воїнів біля міста Іловайськ, про трагедію виходу українських військ через пекельний «зелений коридор».

Схилімо наші голови і вшануймо пам’ять наших героїв, які загинули за мирне небо над нами, за дитячий сміх, за нашу свободу. Пам’ятаймо їх кожного дня, кожної хвилини, кожної миті…

Слава Героям!





 

 



















0 коммент.:

    

     Ти будеш жити, Україно!

День Незалежності України – це одне з найважливіших свят українців. У цьому році нашій прекрасній, волелюбній, незалежній державі виповнюється 33!

З нагоди відзначення Дня Незалежності України та Дня Державного Прапора України у бібліотеці №3 відбулася низка цікавих та пізнавальних заходів.

В читальній залі філії оформлені книжково-ілюстративні виставки «Вільна та єдина наша рідна Україна» та «Жовто-синє знамено гордо ми підіймемо», на яких представлена література про історію і сучасність нашої держави, українську мову, обереги, символи країни.

 

Корисним для читачів став аукціон цікавих повідомлень «Українці, що удосконалили світ».



Під час патріотичного міксу «Є у центрі Європи чудова країна – це незалежна моя Україна» присутні дізналися про довгий і складний шлях України до незалежності, згадували народні звичаї і традиції українців. Доповнював захід огляд книг, які були представлені на книжковій виставці. Не забули тих, хто в боротьбі за волю і кращу долю України не дожив до сьогоднішнього дня. Бібліотекарі через поезію і пісні намагалися донести до сердець читачів основну думку: війна – це безумство, це невиправдана жорсткість.





Під час параду патріотичних ідей «Моя країна – Україна, я для неї можу …» читачам книгозбірні запропонували надати пропозиції, що конкретно кожен громадянин може зробити для України. У кожного були свої варіанти: читати та говорити українською мовою, мандрувати своєю країною, гарно навчатися, не смітити на вулицях рідного міста тощо. А саме головне – захистити рідну неньку Україну від рашистської навали.

До Дня Незалежності України наша маленька читачка, надзвичайно талановита дівчинка  Софійка Дишлева, прийняла участь у патріотичному челенджі «Я люблю Україну, тому я…», організованому Київською обласною бібліотекою для дітей.


Широ вітаємо всіх зі святом, кожного українця, незалежно від того, молодий він чи сивий, чи живе в Україні, чи в інших краях. Кожен має стверджувати: це моя країна, мій народ, моя Україна!



0 коммент.:

 


Книжковий світ Сергія Жадана

20 серпня у бібліотеці №3 КЗ БМР Білоцерківська ЦБС ім. Петра Красножона до 50-річчя від дня народження Сергія Жадана пройшов день інформації «Я себе почуваю, як ріка, яка пливе проти власної течії…».

У читальній залі біля книжкової  виставки «Літературна спадщина Сергія Жадана» та тематичної книжкової викладки  на абонементі працівники філії презентували творчий доробок автора. Особливу увагу звернули на книгу «Ворошиловград». Адже бібліотека надає унікальну можливість порівняти книгу та кіно. Наголосили, що користувачі мають вибір – спочатку прочитати, а потім подивитися фільм, або – подивитися, а потім прочитати.

У 2018 році транслювався фільм «Дике поле», знятий за романом «Ворошиловград». Тепер кожен може оцінити як змінюється сюжет при екранізації.

Дехто з відвідувачів переглянув фільм і встиг прочитати книгу. Тому під час заходу відбулася невеличка літературна суперечка!

Під час літературного подіуму одного автора «Голос нації: за що ми любимо Сергія Жадана» бібліотекарі розповіли, що письменник заслужив народну любов та визнання завдяки своїй душевній творчості та невпинній праці задля перемоги України. Учасник гурту «Жадан і Собаки», а з початком війни на сході – волонтер і організатор культурних подій на Донбасі. Сергій Жадан займає особливе місце серед яскравих представників української сучасної літератури. Твори митця високо оцінені літературною спільнотою : отримали національні та міжнародні нагороди, перекладені багатьма мовами.

Присутні на заході із задоволенням гортали сторінки поезій автора, переглянули відео «Сергій Жадан читає вірші у прямому ефірі».

Критикувати чи захоплюватися сучасною літературою – вибір кожного. Бути залюбленим у відверте, проте ліричне слово Жадана, або ні – справа смаку. Та щоб обрати «свого» автора – варто ЧИТАТИ!  
















































































 


0 коммент.:

Будьте здорові, смакуйте корисне!

18 серпня для користувачів книгозбірні №3 пройшло літературне смакування «Смакуйте мед і будьте здорові!». На абонементі експонувалася тематична виставка-смакота, на якій представлена література про  історію бджільництва та способи добування меду. Читачі знайомилися з книжковими виданнями про цілющі властивості меду.

Протягом дня працівники філії знайомили відвідувачів з «медовою» літературою та цікавими фактами про бджільництво.












Історки кажуть, що бджільництвом людина почала займатися приблизно в 600 році до н.е. – і, звичайно ж, все починалося з розшуку в лісі гнізд диких комах. Спочатку мед вважався священним продуктом – його було мало, знаходити його було нелегко і на смак він був приголомшливим. Цілком достатньо, щоб приписати особливі чудо-властивості. Втім, приписували їх не дарма, чого-чого, а чудових якостей в меді задосить: загальнозміцнювальні, кровоспинні, болезаспокійливі, антибактеріальні й протизапальні.

Піфагор, Гіппократ та Аристотель також були впевнені, що мед продовжує життя людини. До речі, Гіппократ, не тільки лікував людей медом, а й активно вживав його в їжу, прожив він як відомо 109 років. Користь меду незаперечна. Про це писалися різноманітні трактати лікарів минулих століть, та й сучасні медики з ними згодні. Обумовлено це тим, що в його складі понад 300 корисних речовин, 23 з яких – амінокислоти, а 40 – мікроелементи. Мабуть, це єдиний продукт з таким складом.

При розкритті могили Тутанхамона в гробниці знайшли амфору з медом. Через століття його якості практично не погіршилися – даний продукт може зберігатися роками, і це ніяк не відображатиметься на його корисних властивостях.

Цікавий факт, оси теж вміють робити мед. Індіанці Південної Америки здавна збирають осиний мед і навіть містять медоносних ос в полуодомашненному стані. У Мексиці вживають в їжу мед оси Полібія окціденталіс.

Слово «мед» має єврейське походження. Дослівно його можна перевести як «чари» або «наділений магією», що зовсім не дивно: мед здавна називали їжею богів.

Найдорожчий сорт меду у світі – це мед «Ельфійський» з Туреччини, він коштує € 5000 за кілограм. Видобувається в печері в долині Сарікаір біля міста Артвин на глибині 1800 метрів. В Іспанії мед додають до замінників грудного молока для дітей, які страждають на анемію або жовтяницю.

Африканські бджоли не запасають мед у вуликах на зиму, оскільки погода там завжди спекотна і рослини цвітуть круглий рік, а значить – їжа є завжди.

Мед входить до переліку обов'язкових продуктів космонавтів і водолазів

Мед часто згадується в релігійних книгах. У Корані: «З брюшок бджіл виходить питво різних кольорів, яке приносить людям зцілення. Воістину, в цьому – знамення для людей розмірковуючих». В Біблії: «Уста, що виділяють мед».

Важливо! При температурі понад 50 градусів С в меді гине основна кількість корисних речовин, тому не варто додавати цей продукт в гарячий чай – лікувального ефекту не буде.

Читайте про мед, куштуйте мед і будьте здорові!

 


0 коммент.: