Бахчисарай – «місто п’яти століть»

Результат пошуку зображень за запитом "фото бахчисарай"

Бахчисарай (крим. Bağçasaray) — місто в Криму, розташований на північно-західному схилі Кримських гір, в долині річки Чурук-Су («гнила вода»).

У перекладі з кримськотатарьскої мови назва міста означає «палац-сад» або «палац в саду» (bağça — сад, saray — палац). Бахчисарай вперше згадується в письмових джерелах від 1502 р.
В середньовіччі на місці Бахчисараю знаходилось татарське поселення Ескі-Юрт, розташоване на караванному шляху Херсонес-Перекоп. В 15 ст. на його місці було засновано Бахчисарай, де планувалося побудувати Ханський палац.
Турботами ханів Гіреїв до 17 ст. Бахчисарай перетворився на процвітаюче місто гірського Криму. Велике для того часу поселення мало необхідні умови для комфортного життя. Понад 6 тисяч жителів користувалися лазнями та водопроводом, який наповнював чистою водою 150 колодязів. Бахчисарай був столицею Кримського ханства до 1783 р. 
За свою архітектурну різноликість та багате історичне минуле Бахчисарай отримав назву «Місто п’яти століть».

20 листопада до нашої книгозбірні на віртуальну історичну мандрівку «Бахчисарай – місто п’яти століть» завітали старшокласники БВЗШ№1. Бібліотекарі розповіли юнацтву про історію міста, легенду про його заснування та визначні пам’ятки: ханський палац Хансарай, мечеть Тахтали-Джамі, Свято-Успенський чоловічий монастир, печерне місто Чуфут-Кале. Також присутні дізналися про кримськотатарського просвітителя, письменника, педагога, культурного та громадсько-політичного діяча Ісмаїла Гаспринського, прослухали уривок з оповідання Михайла Коцюбинського «Під мінаретами», яке він написав після відвідин Бахчисараю.

0 коммент.: