Кажуть не поталанить, як чорний кіт дорогу перебіжить




Ти чого йдеш через лід
І лишаєш чорний слід?
М. Вінграновський

17 листопада бібліотекарі завітали до 1-А ( класовод Ольга Шинкарук),



 2-В (класовод Тетяна Осипенко)


 та 3-В (класовод Наталія Бортяна) 


класів БНВО «ЗОШ №15-ДЮСОК» на тематичну інформ- парасольку «Кажуть не поталанить, як чорний кіт дорогу перебіжить». Чому саме в цей день ми говоримо про наших домашніх улюбленців? А тому, що починаючи з 2007 року жителі Італії відзначають День захисту чорних котів, а  в 2009 році його відзначили й в Україні – місто Львів.







Чи замислювались люди коли- небудь, чому такий звір, як кіт, вже протягом багатьох років живе поруч з нами?  Історія  виникнення котів дуже цікава. До родини  котячих належать леви, тигри, пуми. Батьківщиною  котів скоріш за все була  Північна  Африка, а найперші їх предки – дикі булані коти,  які легко піддавалися одомашненню. Вони в першу чергу родоначальники  єгипетських котів. Незважаючи на всі суперечки вчені дотримуються єдиної думки в тому, що приручення котів могло  розпочатися лише після виникнення землеробства.
У будь-якому випадку, незважаючи на розвиток науки та історії, кіт був  і залишається однією з найзагадковіших і цікавих для вивчення істот. Про  них є багато прикмет. У Стародавньому Єгипті кицьок вважали священними. У Британії чорний кіт, влаштувавшись на ганку будинку, віщує добробут і щастя. В Ірландії і Шотландії – це тварина, що входить в будинок і привертає везіння його мешканцям. Згідно з американською народною прикметою чорний кіт, що з’явився на порозі будинку не принесе біди, якщо його не прогнати, а навпаки, приголубити і чимось нагодувати. Вважають , що тоді фортуна повернеться обличчям і в усьому буде успіх.
 У давнину було прийнято запускати в новий дім першим кота.
 Школярики дуже зворушливо розповіли про своїх домашніх  улюбленців — котиків  різної породи.


Разом з бібліотекарем вивчили вірш Миколи Вінграновського «Іде кіт через лід…»  та прочитали оповідання Оксани Іваненко «Котенятко няв-няв».
Серед учнів школи було проведено бліц- опитування, де  діти сказали, що вони мають, або дуже хочуть завести чорного котика.



0 коммент.: