Мандрівка до країни бабаків


Щороку 2 лютого відзначаємо День бабака. Згідно з повір’ям,  цей звір пророкує, якою буде майбутня весна. За прогнозами  синоптика-гризуна спостерігає  увесь світ, але мало хто знає як і коли з’явилося це свято.
Для учнів 1-4-х класів групи продовженого дня ( вчителі Світлана Поліщук та Ніна Питель) БНВО «ЗОШ №15-ДЮСОК» пройшла година цікавого «Мандрівка  до країни  бабаків».


Бібліотекарі розповіли історію виникнення Дня бабака.
Наші предки намагалися планувати час сівби та врожаю, спостерігали за тим, як поводять себе тварини. Так робили і древні римляни і слов’яни.  Вони спостерігали за борсуками, їжаками, птахами.
Ще в  Римській  імперії 2 лютого відзначали  День їжака. Древні римляни будували свій метеорологічний прогноз на поведінці розбудженого їжака, який бачив чи не бачив свою тінь і відповідно реагував. У Німеччині роль їжака відігравав борсук.
Вихідці з Німеччини завезли цю традицію до США  (зокрема, до штату Пенсильванія). Але родь головного метеоролога в Америці перейшла до бабака, бо їжаки та борсуки  там не дуже поширені.
Цього дня рано вранці в містечку Панксатоні, вгорах штату Пенсільванія, з нірки випускають бабака на ім’я Філ, який повинен передбачити строки початку весни. Затамувавши подих, всі присутні спостерігають за поведінкою бабака. Якщо він бачить свою тінь, то лізе спати назад до нірки – отже, буде ще кілька морозних тижнів. Але якщо день похмурий, бабак не бачить тіні і не повертається до нори – варто чекати на ранню весну.
Римський  звичай визначати майбутню погоду на початку лютого також перейшов у християнські традиції.
День бабака відзначають і в Україні.
Сьогодні харківський бабак  Тимко передбачив, що весна цього року буде ранньою та теплою.
Працівники бібліотеки прочитали школярикам віршовану казку Марії Пригари «Байбак-мандрівник».
Діти переглянули відеосюжет «День бабака2018».




0 коммент.: