Ольга свята і рівноапостольна

Картинки по запросу картинка Княгиня Ольга

24 липня вшановуємо пам’ять давньоруської княгині Ольги, яка правила Київською державою після смерті свого чоловіка, князя Ігоря, в малолітство свого сина Святослава. Близько 957 року княгиня в Царгороді прийняла святе хрещення. А за часів її внука, великого князя Володимира, віра Христова стала державною релігією Київської Русі. Ось чому православна церква вважає внесок княгині Ольги у поширення християнства таким, що дорівнює внеску апостолів, і вшановує її як рівноапостольну.
Цей день не позначений якимись особливими обрядами у народному побуті українців, але прогностичні прикмети застерігають:

       якщо на Ольги зірвався сильний вітер, то 
гулятиме до Володимира (28 липня)
         –       дощовий день на Ольги – до поганого обмолоту, 
адже опади не причинятимуться чотири дні, і зерно промокне.

Завітайте в бібліотеку, та перегляньте книги про велику українку:





Український народ дав не одну велику жінку. Дійшли до нас перекази про славних жінок передкнязівської доби та першого періоду існування Української держави. Серед них є ім’я княгині Ольги.








Картинки по запросу картинка книги Т. Бабицька "Княгиня Ольга 


Повість охоплює невеликий, але надзвичайно насичений важливими подіями період історії Київської Русі кінця 1Х – першої половини Х століть, коли під владою Києва відбулося об’єднання східно-слов’янських  племен. Письменниця створила цікавий образ княгині Ольги – привабливої жінки і владної, розумної давньоруської правительки.

0 коммент.: