Карантин, який породив "Декамерон"



Шановні користувачі! Вам це буде цікаво!
    Це вже не перший приклад в історії, коли люди намагаються вберегтися від смертельної епідемії, обмеживши контакти до мінімуму.
   Славетний літературний твір з’явився на світ під час епідемії чуми, названої «Чорна смерть».
   Деякі з тих подій лягли в сюжет творів літератури та мистецтва. Один із таких вигаданих випадків, який нібито стався під час реальної чумної пандемії ХІV століття під назвою «Чорна смерть», описав у своїй книжці (1353 р.) 40-річний дипломат та письменник Джованні Бокаччо.
   За сюжетом, 1348 року семеро дівчат (Пампінея, Ф’ямметга, Філомена, Емілія, Лауретга, Неїфіла та Елізата) і троє хлопців (Панфіл, Філострат і Діоней), зустрівшись у церкві Санта-Марія-Новела, вирішили виїхати з охопленої заразою Флоренції на заміську віллу в двох милях від міста. Традиційно вважається, що це вілла Пальмьєрі у місті Ф’єзоле.
   Щоб розважитися, вони домовилися, що кожен з них протягом дня розповість одну бувальщину. Їхня самоізоляція тривала десять днів, тож загалом назбиралося 10 оповідок. Усі вони ввійшли до збірки оповідей Джованні Бокаччо під назвою «Декамерон» (з грецької – «Десятидення»).
   Багато з цих оповідок – не оригінальні твори письменника, а перероблені ним фольклорні, легендарні і класичні мотиви, наприклад, з «Метаморфоз» Апулея, анекдотів з міського фольклору, усних розповідей сучасних йому флорентійців тощо.
   Нині цей твір вважається одним з найкращих творів ренесансної літератури.

                                     (За матеріалом газети «Історія». –2020 р, №4, С.3)

0 коммент.: