22 квітня – Всесвітній день Землі



 22 квітня відзначається Всесвітній день Матері-Землі – найбільше міжнародне екологічне свято!
   Міжнародний день Землі ‑ свято чистої Води, Землі і Повітря. День нагадування про страшні екологічні катастрофи, день, коли кожна людина має задуматися над тим, що вона може зробити у вирішенні екологічних проблем, поборовши байдужість у собі.
   Історія Дня Землі почалася ще у XIX столітті, коли американський активіст Джон Мортон висунув ідею один день на рік повністю присвячувати висадці нових дерев і чагарників. Тоді цей день називався День Дерева.
   У 1970 році відомий американський політик і активіст сенатор Гейлорд Нельсон організував групу зі студентів і провів першу «одноразову» акцію до Дня Землі. А у 1971 році було проголошено «Тиждень Землі» (протягом 3-го тижня квітня) як щорічну подію, яка стала дуже популярною серед населення США.
   У той час як на початку День Землі відзначали  здебільшого  У Сполучених Штатах, природоохоронні органзації в 1990 році зробили  його міжнародним   і організували акцію у 141 країнах світу.
   У 2009 році Генеральна Асамблея ООН проголосила Міжнародний день Матері-Землі, ухваливши відзначати його 22 квітня.
    У День Землі в різних країнах за традицією звучить Дзвін Миру, закликаючи людей відчути всепланетну спільність і докласти зусиль для захисту миру на планеті та збереження краси нашого спільного дому.
   Глобальні проблеми сучасності стосуються усіх країн світу. День Землі – нагадування про екологічні катастрофи, день, коли кожен має можливість замислитися над тим, що він може зробити для вирішення екологічних проблем.
    Екологічна драма розгортається на наших очах. Засмічені вулиці, міста, річки, вирубані та випалені ліси… Змінюючи природу, ми руйнуємо природний стан довкілля і завдаємо шкоди самим собі.
Прости нам, Земле, спалені ліси,
Прости грунти збіднілі й неродючі,
І атом той, що вирвався на волю,
Прости нас, земле, все-таки прости.
Бо голова всьому живому – ти.
Можливо, розум людства не засне –
І він проснеться і тебе спасе








0 коммент.: