З ювілеєм!

23 квітня виповнюється 45 років відкриття експозиції Музею книги та друкарства України.

Музей книги та друкарства України — Вікіпедія

Знаходиться у музейному комплексі Києво-Печерскої лаври. Заснований у 1972 році. Площа музею – 930 кв. м. Тільки тут можна побачити «єдність форми та змісту»: націнніші давні та сучасні видання, оздоблені кращими майстрами з використанням коштовних матеріалів. Книги, обкладинки яких прикрашені карбуванням по золоту та сріблу, в оправах зі шкіри та оксамиту, видання від громізких фоліантів до мініатюрних книжочок – усе це можна побачити в експозиції музею книги та друкарства. 

Музей книги та друкарства України — Вікіпедія

Музей зберігає книжкові скарби українського народу з часів Стародавньої Русі. Всього в музеї близько 56 тисяч одиниць зберігання. Серед найцінніших експонатів музею «Апостол», виданий у Львові в 1574 році друкарнею Івана Федорова. Виставлені тут і перші друковані видання авторства відомих релігійних проповідників і просвітителів Петра Могили, Інокентія Гізеля, Лазаря Барановича, Євгенія Болховітінова. Представлені тут і перші енциклопедичні труди на філологічну («Лексикон словеноросскій та імен тлумачення» Памви Беринди) і історичну («Синопсис» Інокентія Гізеля, 1674 р.) тематики. 

Музей книги и книгопечатания Украины - АлисТур

Розповідає музей і про роль відомих українських друкарень Києво-Печерської, Львівської, Острозької, Чернігівської. Представлено друкарське обладнання ХVІІ-ХVІІІ століть доби розквиту національного книгодрукування. Найбільш повно висвітлено історію української книги та друкарства ХІХ-ХХ століть. Представлені книги найрізноманітніших напрямів від художньої та наукової до енциклопедичної та публіцистичної літератури, розказано про еволюцію друкарської справи. 

Музей книги і друкарства, Київ: експозиція, чим цікавий | md-ukraine

Значуще місце в експозиції займають книги з автографами відомих Україський діячів. У числі матеріалів музею видання українського самвидаву (дисидентського руху 1960-80-х років), екслібриси, видавничі марки, видання української діаспори.


0 коммент.: