Бібліотеці Конгресу США - 220

Бібліотека Конгресу США офіційно змінила назву столиці України ...

24 квітня 1800 року – «день народження» бібліотеки Конгресу США. Вона найбільшим за площею книгосховищем та однією з найважливіших бібліотек світу. Того дня 220 років тому президент Сполучених Штатів Джон Адамс виділив 5000 доларів на закупівлю книжок. Нині фонд бібліотеки налічує понад 158 мільйонів одиниць зберігання.

Свідоцтво про народження Америки можна побачити у Бібліотеці ...

Саме тут є найменша в світі книжка, сторінки якої гортаються голкою. Окрім того, зберігаються більш ніж 5500 інкунабул (рідкісні видання до 1501 року). Також в установі чимало рукописів, періодичних видань, карт, звукозаписів і мікрофільмів. У бібліотеці працюють аж 18 читальних залів. Розміщена вона в трьох будівлях на Капітолійському пагорбі, поєднаних між собою підземними переходами.


У середині 1990-х бібліотека Конгресу почала роботу над створенням Національної цифрової бібліотеки, хоча цей проєкт мав і своїх критиків. У листопаді 2005 року бібліотека разом з ЮНЕСКО виступила ініціатором створення Світової цифрової бібліотеки, метою якої було проголошено збереження культурної пам'яті всього світу.

Учасниками міжнародного проекту є національні книгосховища й архіви різних країн. Завдяки цій унікальній бібліотеці мільйони людей можуть отримати безкоштовний доступ до скарбів культури та архівів різних країн світу 7 мовами, у тому числі й українською.

0 коммент.: