Морквяна скарбничка
У світі багато свят, присвячених їжі. Одне з них – Всесвітній день моркви, яке почали відзначати з 2003 року. Святкують його 4 квітня.
10 цікавих фактів про моркву
Морква один з найбільш улюблених інгредієнтів класичної української кухні, але що ми знаємо про цей овоч?
1.
Морква - дворічна рослина і в перший рік життя формується смачний та корисний
коренеплід, а на другий рік вона цвіте білими квітами. Морква має дуже дрібне
насіння, в одній чайній ложці налічується до двох тисяч насінин.
2. Сьогодні моркву можна побачити по всьому світ, але перші згадки про її
культивацію походять з півдня Центральної Азії. Близько трьох тисяч років тому
її вирощували на території Афганістану, Туркменістану та Ірану. Згодом вона
потрапила до Малайзії, а в дванадцятому столітті до Європи. Дика морква це
бур'ян, який поширений по всій території України.
3. Ранні предки сучасної моркви мали фіолетове коріння. Такий незвичний колір
морквини зумовлений наявністю в ньому синіх пігментів антоціанінів. Коренеплід
був досить жорстким та мав гіркуватий присмак і знадобилось тисячі років
селекції, щоб отримати солодку, менш жорстку оранжеву морквину, до якої ми так
звикли. Темно-фіолетову моркву вирощують та використовують в кулінарії до
сьогодні.
4.
До шістнадцятого століття були виведені сорти позбавлені антоціаніну, які мали
жовтий або білий колір. На цьому експерименти не припинились і завдяки
старанням селекціонерів з'явилась оранжева морква, батьківщиною якої вважаються
Нідерланди.
5. Оранжевий колір моркві придає висока концентрація пігменту бета-каротину,
який є попередником вітаміну А та має потужні антиоксидантні властивості.
6. Морква є найбагатшим джерелом бета-каротину, який перетворюється в нашому
організмі на вітамін A і тому вона дуже корисна для зору та імунної системи. Та
не варто їсти надто багато моркви оскільки вона може зафарбувати вашу шкіру в
жовто-оранжевий колір.
7. Хоч більшість овочів поживніші, якщо їх їсти сирими, приготована морква
корисніша ніж свіжа. Вона має жорсткі клітинні стінки, які утримують корисні
речовини та ускладнюють їх перетравлення і тому з сирої морквини ми отримуємо
лише близько 3% бета-каротину, але якщо її приготувати то засвоюється до 40%.
8.
Морква на 88 відсотків складається з води та в ній дуже мало крохмалю, що
робить її незамінною при дієтичному харчуванні. Також вона багата на марганець,
кальцій, калій та вітаміни C, K і B6.
9. Окрім кулінарії моркву також використовують в медицині та косметології. Вона
нормалізує обмін речовин та має антисептичні, протизапальні та знеболюючі
властивості, а також вона дуже корисна для зору і допомагає при захворюваннях
рогівки ока.
10. Як не дивно, але в деяких країнах Європи моркву вважають фруктом. В
Португалії з моркви готують смачне варення, джем та мармелад які експортується
по всьому Євросоюзу. За європейським законодавством варення можна варити тільки
з фруктів і тому моркву тут класифікують як фрукт.
До вашої уваги легенди про
моркву
Спочатку
плоди моркви були, в основному, фіолетового кольору. Цікава слов'янська
легенда, в якій розповідається про те, як морква набула червоний колір.
…
На одне слов'янське поселення напали люті вороги. Вони знищили житла, багатьох
убили, багатьох погнали в рабство. Дивом врятувалася лише одна дівчина. Серед
загиблих знайшла вона свого нареченого, поклала його в човен, обклала пучками
моркви, але підпалити не наважилася. Села в човен і попливла за течією.
Несподівано з рани юнака хлинула кров і пофарбувала морква в червоний колір.
Побачивши це, дівчина стала благати Батюшку-Сонце, Матінку-Землю і Сестрицю-Воду вилікувати нареченого. Вона поїла його соком моркви, накладала морква на рани, і сталося диво - юнак ожив і знайшов колишню силу. З тих пір з'явилася червона морква, яка отримала лікувальну силу від сонця, землі і води.
Згідно середньовічної німецької легенди, улюбленою стравою гномів була морква. Люди вважали, що якщо ввечері віднести в ліс миску вареної моркви, то вранці на тому місці можна знайти злиток золота - подарунок від гномів.
Морква
– це комора вітамінів і каротину. До того ж, вона має бездоганні смакові
властивості, які дозволяють використовувати її як приправу, доповнення до супів
і других страв, соусів, а також як основне блюдо. Ось ви пробували подати м’ясо
не з картоплею чи макаронами, а з запеченої морквою? Спробуйте, і ви відчуєте,
як більш вишукано і тонко розкриються смаки.
Морква – це не тільки ідеальний продукт для салатів, супів або плову. Вона надзвичайно корисна. Морква покращує зір, сприяє збереженню молодості, незамінна для здоров’я печінки і нирок, надає профілактичну дію в онкології, знижує кров’яний тиск, сприятливо позначається на роботі серцево-судинної системи.
Пропонуємо декілька незвичних та смачних «морквяних» рецептів:
Морквяні котлети
Готувати їх просто: 500 г тертої моркви, 2 яйця, спеції за смаком, 4 ложки манної крупи, трішки мелених сухарів.
Гарнір з моркви
До
Посту радимо приготувати смачну страву із моркви. Набір ароматних трав
збагатить смак гарніру.
Моркву помити, почистити. Нарізати на шматочки. Форму нарізки вибирайте за
власним смаком.
Влити бульон у каструлю, додати спеції, сіль, цибулю. Довести до кипіння.
Додкласти нарізану моркву, варити 5 хв. з моменту закіпання. Виикласти моркву у
жаростійку форму для запікання. Полити бульоном, досить дві стол. ложки.
Скропити олією.
Запекти у духовці 15 хв. при температурі 180 градусів.
Салат з печінки, моркви і огірків
Обсмажити одну цибулину. Потім додати 500 г нарізаної печінки, обсмажити до готовності, посолити, поперчити. 2-3 варені морквини нарізати соломкою. Так само нарізати 4 мариновоні огірки. 3 варених яєць натерти на грубій тертці, змішати з іншими інгредієнтами, заправити майонезом.
Підібрати
моркву яскраво-червоного кольору.
Вимити, почистити, ще раз вимити і нарізати кружками товщиною 1 см. Зварити до
м'якості, охолодити. За бажанням варену моркву можна нарізати ромбиками,
зірочками, щоб варення було красивим.
Для 1 кг підготовленої таким чином моркви приготувати сироп із 1 кг цукру та
300 мл води. Моркву залити гарячим сиропом, варити у ньому 5 хв., зняти з
вогню. Через 8 год. варення ще раз довести до кипіння, додати ще 100- 200 г
цукру, і варити до тих пір, доки морква не стане прозорою, а сироп — густим.
За кілька хвилин до зняття з вогню додаємо 1 ч.л. лимонної кислоти.
Коли варення охолоне для аромату можна додати ванілін.
Варення закручуємо у стерилізовані банки і закручуємо кришкою.
Варення зберігаємо у сухому та прохолодному місці.
Приємного Вам апетиту!
0 коммент.: