Його Величність Шоколад
Бібліотекар Юлія Сидоренко розповіла дітям про те, що
батьківщиною Всесвітнього дня шоколаду вважається Франція.
Саме французи в 1995 році поклали початок цього свята. Це молоде
свято досить швидко здобуло популярність і, крім Франції, широко відзначається в Німеччині, Італії, Швейцарії та
інших країнах як всередині Європейського союзу, так і за його межами.
Історично, Європа дізналася про шоколад у 16 столітті, а саме
вперше згадка датована 7 липня 1550 року. Проте, у ті давні часи, шоколад був
досить цінним та елітним продуктом, що
давало можливість насолоджуватись ним лише аристократії. Згодом, а саме
у 18 столітті, ціни на какао знизилися, і шоколад став доступний і пересічним
мешканцям Львову.
2. Чорний шоколад робить нас щасливими.
3. До складу білого шоколаду входить цукор, сухе молоко і масло
какао, але немає какао-порошку, тому технічно цей продукт не є шоколадом.
4. Для виготовлення 1 кг шоколаду потрібно близько 900
какао-бобів.
5. Кожна людина за рік в середньому з’їдає 5,5 кг шоколаду. 15%
жінок у світі їдять шоколад щодня. Щосекунди жителі США з’їдають 45 кг
шоколаду.
6. Найбільша шоколадка була виготовлена в Британії на фабриці
Thorntons, її вага склала 5792,2 кг (ширина і довжина цього кулінарного шедевра
склали по 4 метри).
7. Щоденне вживання темного шоколаду знижує ризик виникнення
серцево-судинних захворювань на більш, ніж третину.
8. Шоколад має відмінні антибактеріальні властивості, в т.ч.
захищає зуби від карієсу. На відміну від інших солодощів, наприклад, карамелі,
шоколад є найменш шкідливим. Масло какао, що міститься в шоколаді, огортає
зубну емаль і перешкоджає її руйнуванню.
9. Дерева какао живуть близько 200 років, але плодоносять лише
25 років.
10. Маленьким дітям темний шоколад не дуже смакує. Вони не
захочуть, щоб ми з ними ним ділилися. Більше для нас!
11. У 1882 році, на вулиці Шептицьких 26, у Львові була створена
кондитерська фабрика «Бранка», знаменитого на всю
Європу кондитера Маурісія Брандштадтера.
Ця фабрика була досить великою, а найважливіше – першою у
Львові. Знаковим є те, що ця кондитерська з часом стала одним із підрозділів
майбутнього “Світоча”.
З тих часів привозити неймовірно смачні солодощі у Львів уже не
було необхідності, пан Брандштадтер сам посилав свої вироби до європейських
столиць.
Львівське виробництво шоколаду – найстаріше. Світоч (травень‒серпень
1962: Червона троянда) – кондитерська фабрика у
Львові, контрольним пакетом акцій якої володіє швейцарська корпорація «Nestlé».
Це одне з найстаріших підприємств в кондитерській галузі України, провідний
вітчизняний виробник.
У затишній кав’ярні,
розташованій на першому поверсі шоколадного будинку, можна посмакувати гарячим
шоколадом та вишуканою кавою, спостерігаючи за процесом виробництва шоколадних
шедеврів. На другому та третьому
поверхах – солодка крамниця з великим асортиментом шоколадних виробів та
цукерок ручної роботи з розмаїтими смаками: класичні та ексклюзивні трюфелі,
ніжне праліне, солодкі марципани.
Офіційне відкриття знаної на увесь світ Майстерні Шоколаду
відбулось 2 серпня 2009 року.
Школярів зацікавила розповідь бібліотекаря про торт «Ужгород»,
який має певну передісторію. Валентин Штефаньо 2010 разом зі своєю сестрою
розробив ексклюзивну рецептуру і запустив у виробництво торт «Ужгород».
Напередодні його появи Валентин Штефаньо експериментував із безе, а також мріяв… «змінити» Київський торт.
Водночас кондитер
ностальгував за Київським тортом «із минулого», який колись був смачнішим.
Спочатку Штефаньо зробив тістечко «
Моранг» (від італійської «меренга») – це
печене безе з фундуком. А через рік виникла ідея створити торт для міста – «Ужгород». За роки смак його не змінювався виразно. Від початку торт
вкривали велюром із какао-масла та шоколаду.
Торт має класичну круглу форму. На ньому зображений Ужгородський
греко-католицький катедральний собор – одна із головних візитівок міста.
Діти, проявивши неабияку фантазію, з завзяттям, натхненням і задоволенням
намалювали шоколадні торти. Юлія
Петрівна пригостила дітлахів шоколадними
цукерками.
0 коммент.: