Назавжди воїни і патріоти

УПА була створена 14 жовтня 1942 року за рішенням політичного проводу ОУН для захисту мирного населення України від знущань німецької окупаційної влади. Головнокомандуючим УПА з 1943 до 1950 року був Роман Шухевич, псевдонім – Тарас Чупринка. Маючи визначні здібності, він створив дієздатну, багаточисельну військову силу, котра потужно протистояла німецьким і радянським каральним військам.

Похожее изображение

Пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку художніх творів «Назавжди воїни і патріоти»


Для головного героя, вояка УПА, війна вже минула, проте боротьба не забулася. Та раптом він бачить на цвинтарі недавню могилу свого бойового товариша, і спогади наринають на нього з новою силою. «Свої» і «чужі», дружба та розбрат, кохання і зрада, помилування й помста, свобода й неволя… Перед його очима знов розгортаються бої та тривають допити, постають обличчя різних людей, та ніяк не з’являється личина зрадника…






Результат пошуку зображень за запитом "фото книга капранови забудь-річка"Троє молодих людей завдяки гримасі долі потрапляють на війну під одним іменем – Степан Шагута. Комсомолець воює у дивізії «Галичина», син офіцера УНР – у Червоній армії, а польський жовнір – в УПА. Багато років по тому випадково зустрічаються двоє їхніх нащадків і між ними спалахує кохання. Герої ведуть родинне історичне розслідування трьох доль, які переплуталися і стали фактично однією потрійною долею – долею українця у Другій світовій війні.





Пов’язане зображенняРоман Оксани Забужко, над яким письменниця працювала багато років, критики вже встигли назвати шедевром, а авторку порівняти з Достоєвським і Томасом Манном. Це – сучасний епос сучасної України: родинна сага трьох поколінь, події якої охоплюють період від 1940-х років до весни 2004-го. Велика література і жорстока правда — про владу минулого над майбутнім, про кохання і смерть, про споконвічну війну людини за право бути собою. 





Вогненні стовпиЦя книга – перший художній твір у незалежній Україні про героїчну історію Української повстанської армії. Події твору розгортаються на Прикарпатті, де в горнилі військових дій ворожих армій народжується нова ґенерація українців, здатних захистити свою честь, родину й рідну землю.
«Вогненні стовпи» – світла данина пам’яті тим, хто віддав життя за незалежність України, воюючи в лавах УПА. Це розповідь про нашу справжню історію, про нашу українськість, про те, на чому тримається Дух нашої нації. 





Результат пошуку зображень за запитом "фото книга кокотюха червоний"Їм закидають масові вбивства вчителів. Бандерівцям місце в ГУЛАГу, де вони... можуть бути корисними. Замість скніти в таборах ватажок повстанців Данило Червоний наводить там лад! І нехай він планує втечу, йому, героєві чи бандиту, єдиному до снаги приборкати ув’язнених злодіїв. Як це було, розкажуть три свідки: міліціонер, чекіст і ворог народу. Не шукайте Червоного ані серед мертвих, ані серед живих, шукайте серед овіяних легендою!






Фото - Чорний ліс
 Коли українці, поляки, росіяни та німці в перемішку воюють між собою, де кожен захищає свої інтереси. Коли ворог твого ворога – не завжди друг, а друг твого ворога – не завжди ворог. Як розібратись в ситуації? Як визначити на чиєму боці правда, і хто тут свій, а хто чужий?
Чорний ліс – це історичний роман, де розповідається про чотири ворогуючих табори: УПА, Армію Крайову, Червону армію і фашистів. 





Пов’язане зображенняІсторично-пригодницький роман відомого українського письменника Андрія Кокотюхи. Продовження книги «Чорний ліс», другий гостросюжетний твір з патріотичної трилогії про діяльність ОУН-УПА наприкінці Другої світової війни в Україні.
Проходить деякий час після подій попередньої книги. Головний герой – Максим Коломієць стає командиром рейдової групи УПА, яка з Волині скеровується на схід України. Група має завдання вербувати невдоволених радянським режимом людей, займатися агітаційною роботою, аби підготувати збройне повстання проти «совєтов». Та все пішло не так...



Біла нічВесна, 1945 рік. На Західній Україні — тотальний наступ загонів НКВД на повстанську лісову армію. Максим Коломієць на прізвисько Східняк очолив летючий відділ, який здійснює диверсійні військові операції. Про нього ходять легенди: безстрашний відділ Східняка може діяти одночасно у кількох місцях, а сам Коломієць — невловимий. Майору НКВД Полиніну доручають надскладне завдання: він має знищити Східняка. Агент потрапляє до летючого відділу і втирається в довіру до командира: НКВД хоче зруйнувати повстанський рух зсередини. Операція «Біла ніч» зазнає успіху. Але заманити Східняка в пастку — не так просто…


Результат пошуку зображень за запитом "фото книга іваничук торговиця"У книзі Романа Іваничука «Торговиця» розкрито історію того, що пережило покоління автора від 30-х років минулого століття під час польської та радянської окупацій, розказано про здобуття довгожданої Незалежності. Описано духовне й політичне життя маленького містечка Коломия. Книга просякнута коломийською колоритністю, цікава та оптимістична.








У неї було дивне ім`я і дивовижна доля. Даза, дочка радянського чиновника, у 30-х роках пройде пекло дитбудинку, а після війни опиниться на Волині, у вирі повстанської боротьби. Її донька Віталія, витончена естетка, покохає кримінального авторитета. А онука Олеся, у життя якої увірвався Євромайдан, зазнає смаку гіркої ніжності, який дарує справжнє кохання... 






Результат пошуку зображень за запитом "фото книга самчук чого не гоїть огонь"Основним матеріалом для роману "Чого не гоїть огонь"послужив збройний опір УПА спочатку німецьким, а потім радянським військам. У цьому творі Улас Самчук намагався осмислити місце та роль українців у глобальному світі, показати глибину української душі, яку в епоху великих потрясінь випробовували на міцність та у різний спосіб два тоталітарні режими.
Улас Самчук не прикрашає дійсність, а передає реальний стан речей, намагається показати складне переплетення людських доль різних національностей, а також оцінити вчинки своїх персонажів в моральному аспекті.



Na VitrahУ романі Ольги Яворської «На чужих вітрах» відображено незламну вдачу українців прикарпатського села у роки польської, німецької та більшовицької окупації, показано їхню жертовну любов до України та відчайдушну боротьбу за її визволення. Роман глибоко психологічний. У майстерно і природно побудованому сюжеті письменниця торкається найпотаємніших глибин людських душ. Більшість героїв твору гідні бути прикладом для нинішнього і майбутніх поколінь.






Мирослав Лазарук Посаг для приречених. Роман у новелахУ книзі «Посаг для приречених» письменник Мирослав Лазарук у складному жанрі роману в новелах відтворює складні людські почуття під час визвольних змагань українців у минулому столітті. Десять новел символізують Десять Заповідей Господніх і Декалог. У формі художньо-документальних оповідей романіст ставить одвічне запитання, що повинно керувати людиною, коли вона бореться за визволення нації і власну свободу: ненависть до ворогів чи любов до Бога і рідного народу. Якраз і відповідь на це запитання чекає читача у новому романі.




 На одміну від своїх попередників Роман Федорів з об'єктивністю сумлінного історика зображає особливий трагізм ситуації, коли українцям у Другій світовій війні через історичні катаклізми довелося бути у лавах різних армій, зіштовхнутися у братовбивчому протистоянні. Нарешті в художній літературі дано належну оцінку героїчної боротьба УПА проти гітлеризму і сталінізму, нарешті в усій потворності зображено криваву антиукраїнську політику кремлівських опричників.





Картинки по запросу фото книга коритко у кігтях чужого орлаУ історичному романі Романа Коритка «У кігтях чужого орла» зображено драматичні події в період Другої світової війни, зокрема німецьку окупацію наших земель, свавілля та звірячу жорстокість гестапо, зародження українського підпільного руху під керівництвом ОУН, створення УПА, розгортання національно-визвольної боротьби за побудову своєї державності. 








Чому тікали в ліс, як загнані звірі? За що готові були загинути в будь-яку мить? Переслідування, допити, нерівні бої, переховування у криївках, клеймо на всю родину, сибірські табори... Бо воля дорожча за життя. Захопливі, часто біографічні тексти фіналістів першого Конкурсу прози про УПА від Літературної агенції "Discursus" доносять правду, котру не здатен стерти ні час, ні політичний режим.







Створення та існування УПА – найбільший феномен української історії ХХ століття. Адже ті, хто відстоював Незалежність України в 1940-х роках, повинен був «прослизнути» через страшні 1920–1930 роки. Воїни «лісової армії» були виховані тими націоналістами, які пережили 1917–1920-ті роки з їх вірусом більшовизму. Представники УПА не тільки боролися за Україну всіма доступними методами, але і без вагань жертвували життям, щоб не датися живими в руки ворога. 








0 коммент.: