Едгар Райс Берроуз (1875 –1950) – американський письменник-фантаст

 



Едгар Райс Берроуз  – американський письменник-фантаст,  вважається одним з батьків-засновників фантастики ХХ століття.  Берроуз – письменник пригодницької літератури, його перший твір «Під місяцями Марса» вийшов в журналі. Вже другий роман автора відкрив цикл найзнаменитіших творів про Тарзана – людського годованця мавп. Ці твори і досі є бестселерами, багато  разів екранізувалися. Захоплюючі, хвацько закручені, сюжети і фантастичні пригоди героїв дозволили  Берроузу купити ранчо в Каліфорнії, де письменник продовжував творити. У роки Другої світової війни автор переходить до військової журналістики. Його творчість мала великий вплив на світову літературу.

Едгар Берроуз прожив 74 роки, написавши величезну кількість книг. Одна тільки серія про Тарзана налічує 26 творів. Ще 11 книг присвячено Марсу, 9 – Венері.  Ще в 10 книгах описуються пригоди вигаданих героїв на Місяці. Крім того, Едгар Берроуз написав безліч інших романів: про кам’яний вік, середновіччя, ковбоїв і таємничу планету Пеллюсидару, що знаходиться всередині порожнистої планети Земля.

Едгар Райс Берроуз народився 1 вересня 1875 року в Чикаго, в родині вдатливого бізнесмена, який свого часу брав активну участь у громадянській війні, а пізніше полишивши військо в чині майора,  приніс у родину любов до пригод і звитяги, культ мужності й честі, повагу до американської армії та її славного минулого.

Едгар був четвертою дитиною в сім’ї. Два його старших брати закінчили Єльський університет, а Едгар вчився в школі Браун. Коли ця школа закрилася на карантин під час епідемії дифтерії, його перевели в Маплхерстовську школу для дівчаток.

За наполяганням батька юний Едгар у 16 років опиняється у військовій школі, що містилася у містечку Андвері штату Массачусетс. Це сталося у вересні 1881 року.

Відтоді Берроуз починає писати до місцевої газети. Військова служба йому набридає, до військової науки він залишається байдужий, а його улюбленими  предметами стають латинська  і грецька мови. Незабаром він покидає військову школу. Але батькові дуже хочеться, аби син став військовим, і через  деякий час Берроуз знову опиняється у військовому навчальному закладі. На цей раз це  була Мічіганська військова академія поблизу Детройта. Там Берроуз захоплюється кінним спортом, грає у футбол. В Академії він вчиться протягом 1892 – 1893 років. Незалежний і гордий характер приводить його одного разу до дуелі з одним із кадетів, а треба сказати, у США дуелі були заборонені. І хоч нічого трагічного з дуелянтами не сталося, Берроуз змушений був залишити і цей навчальний заклад. Наприкінці травня 1896 року він, записавшись добровільно простим солдатом на військову службу, прибуває до форту Грант у штаті Арізона – одне з найважчих для служби місць.

Тут під командою брутальних і свавільних начальників молодий Берроуз витримує рік.

23 березня 1897 року він звільняється з військової служби назавжди.

Після демобілізації Берроуз довго пас корів в Айдахо.

Потім він працював продавцем у Покателло, штат Айдахо, на золотих копальнях в Орегоні, поліцейським у Салт-лейк- Сіті, клерком у чиказьких конторах, бухгалтером, комівояжером, безуспішно намагався виїхати в Китай інструктором з верхової  їзди і думав навіть знову завербуватися в армію.

Берроуз регулярно брався за створення власного підприємства, але всі його задуми життя швидко перетирало на порох.   Та він вже був одружений, потрібно було годувати двох дітей.

У 1911 році тридцятип’ятирічний бізнесмен-невдаха, який не міг звести кінці з кінцями і тільки назавжди розпрощався з черговим клієнтом, сидів увечері  у спітнілому офісі і простим олівцем на звороті бухгалтерського бланка пише фантастичний роман про людину, яка потрапила на Марс.

Два десятиліття боротьби за існування навчили Берроуза не нехтувати жодним заробітком. Він, звичайно не вірив що його твори хтось надрукує, але послав рукопис у редакцію журналу, підписавши роман псевдонімом «нормальний хлопець». Редактором журналу тоді був Томас Нюелл Меткаф, і саме він відкрив світові ім’я чи не найпопулярнішого письменника 20 століття.

Небагато є у світовій літературі письменників, чию особисту славу затьмарювала б слава образу, що його створив письменник.

Саме така доля спіткала Едгара Райса Берроуза, творця уславленої серії з двадцяти чотирьох книг про Тарзана.

Помер Едгар Берроуз 19 березня 1950 року, Енсіно, Каліфорнія.

Розповідь про американського письменника-фантаста, що вважається одним з батьків-засновників фантастики ХХ століття підготувала бібліотекар бібліотеки-філії №3 Сидоренко Ю. П.

Якщо  Вас зацікавила розповідь про письменника, то завітайте в бібліотеку філії №3 або перегляньте інтернет.


0 коммент.: