Пабло Пікассо (1881 –1973) – іспанський і французький художник

 



Пабло Руїс Пікассо  – іспанський та французький художник, скульптор, графік, кераміст і дизайнер.

Пабло Пікассо народився 25 жовтня 1881 року в Малазі, шумному портовому місті на півдні Іспанії. Його батьки – Марія Пікассо Лопес і Хосе Руїс Бласко.

Мати належала до багатого роду власників виноградних плантацій.

У сім’ї було четверо дітей, Пабло був  старшим. Хосе Руїс Бласко був художником і вчителем малювання у школі  Сан Тельмо в Малазі. Пабло малював змалку. Говорять, що його першим словом було – олівець. Талант хлопчика проявився у 7 років.

1891 року родина покинула  Малагу, оскільки батько отримав посаду викладача інституту в місті Ла-Коруньї.

У 1895 році родина переїхала до Барселони, де Хосе став працювати у художній школі Ла-Лонха.

Для навчання в цій школі Пабло був ще малим, але батько наполіг на тому щоб син спробував вступити на конкурсній основі. Хлопець чудово склав іспити та почав своє навчання.

Взимку 1895 року  Пабло Пікассо написав перше академічне полотно – «Перше причастя».

1897 року Пікассо представив полотно «Наука і милосердя» на Виставці мистецтва у Мадриді.

В 1897 році Пікассо  продовжив освіту в мадридській Академії витончених мистецтв. Незабаром він зрозумів, що  Академія нічого йому не дасть і повернувся до Барселони, де організував власну студію. Йому виповнилося тоді всього 16 років.

Пікассо мріяв потрапити в Париж. Його мрія збулася в 1900 році. У  1904 році він остаточно оселився в Парижі.

1900 – 1904 роки називаються «блакитним» періодом у творчості Пікассо, бо більшість створених ним картин написано в холодних блакитних тонах.

«Рожевим» періодом у творчості Пабло Пікассо, коли саме рожева фарба домінувала у палітрі митця, прийнято вважати короткий період від осені 1904 до 1905 року.

У 1905 році пише найвідоміший твір «рожевого» періоду – «Дівчинка на кулі».

Особливе місце у творчості Пабло Пікассо посідає тематика кубізму. Спільно з Ж. Браком у 1907 році вони створюють новий напрям в образотворчому мистецтві – кубізм. Період кубізму у творчості художника закінчився після Першої  світової війни. Але деякі елементи кубізму Пабло використовує до 1921 року.

У 1937 році німецька і італійська авіація знищила Герніку – столицю басків. Ця новина настільки вразила художника, що за два місяці Пабло Пікассо пише одне з найвідоміших полотен –« Герніка». Саме його було виставлено на Всесвітній виставці в Парижі.

Під час Другої світової війни Пабло Пікассо жив у різних місцях Франції.

У післявоєнний час митець створює не лише полотна, а й займається ремеслами та ручною працею. Він створює декоративніт тарілки, статуетки, картини.

 Помер Пабло Пікассо 8 квітня 1973 року в Мужені, Франція.

Пабло Пікассо лишив по собі понад 80000 робіт.

Розповідь про  іспанського і французького художника Пабло Пікассо підготувала бібліотекар бібліотеки-філії №3 Сидоренко Ю. П.

Якщо бажаєте більше дізнатися про митця, то завітайте в бібліотеку філії №3 або перегляньте в інтернеті.

 

 

 

 


0 коммент.: