Гнат Гаврилович Яременко (1874 –1915) – український маляр і графік

 



Серед українських художників, які творили на рубежі  ХIХ – ХХ століть ім’я Гната Гавриловича Яременка незаслужено забуте  і в мистецтвознавчій науці майже невідоме. Однак його творча спадщина, повністю ще не вивчена, дозволяє говорити про нього як про цікавого і своєрідного художника

Народився Гнат Гаврилович Яременко 9 лютого 1874 року у містечку Бахмач Конотопського повіту у бідній козацькій родині. Батьки займались сільським господарством. Гнат був дванадцятою дитиною в родині, і тому йому дозволялося більше, ніж іншим дітям. Проявляючи потяг до малювання, хлопчик цікавився книгами, його вражали ікони в домі батьків. Згодом, коли підріс, бажання малювати стало ще більшим. Хлопець малював, де тільки можна і чим тільки можна. Малюнки з’являлись на запітнілому вікні, на стінах вибіленої хати, на парканах, на дверях сараїв, за що мав великі неприємності.

З дитинства у нього була скалічена ліва рука, і тому виконувати сільськогосподарську роботу не міг. Гната найняли до станційного буфету. Помивши посуд, на казанах намалював поважних пасажирів, що чекали поїзда. За цю витівку малий втратив роботу. Потім його віддали в помічники майстру, що фарбував дахи.  Одного разу, ідучи додому, на паркані зобразив поважного поміщика на коні. Пан впізнав себе, і майстер прогнав Гната. 

Мати вирішила повести хлопця в Києво-Печерську Лавру на прощу, а там – може Бог зцілить руку.

 Під час перебування в Києві неня зробила спробу влаштувати сина на навчання, але з неї тільки посміялися, порадивши хлопчині замітати на вулиці. Але  правду каже народне прислів’я, що світ не без добрих людей. Випадково дві художниці побачили малюнки Гната і залишили його в іконописній школі при Лаврі.

Пізніше Гнат Яременко вступив у Київську малювальну школу, засновану у 1875 році випускником Академії мистецтв  Миколою Мурашком.

У 1895 році, закінчивши Київську  школу малювання, Гнат у складі найкращих учнів був рекомендований на навчання до Петербурзької Академії  мистецтв. Склавши з успіхом іспити, хлопець був зарахований до учбового закладу лише вільним слухачем, бо не мав загальної освіти. Учителем в Академії у нього був видатний художник В. Маковський. У 1897 році навчання було перервано через відсутність коштів. У 1899 році Гнат робить спробу ще раз вступити на навчання, але йому не вдається. І тільки 1900 року Рада Академії дозволила йому продовжити здобувати освіту.

Провчився в Петербурзі Гнат Гаврилович до 1904 року.  За цей час багато працював. Так, влітку 1899 –1900 роках Яременко разом з Мурашком та Соколовим розписували церкву під Черніговом в поміщиці Рігельман, а в 1899 – 1902 роках – церкву в селі Курінь.

Після закінчення Академії мистецтв Гнат Яременко дістав запрошення на роботу в Мінське комерційне училище. Маючи  академічну освіту, зробив багато, щоб підняти престиж образотворчого мистецтва. У 1909 році вже існував створений ним невеличкий краєзнавчий музей. За дев’ять років, які  прожив Гнат Гаврилович у білоруському місті, він декілька разів організовував  виставки, запрошуючи на них художників з різних міст. На одну з таких виставок митець виставив 36 картин та етюдів.

 У 1913 році повернувся на Україну і деякий час працював викладачем графічних мистецтв у Сумському комерційному училищі. Постійні нестатки і непосильна праця підірвали здоров’я художника.

Помер Гнат Гаврилович Яременко у Сумах 8 серпня 1915 року. Похований у Бахмачі.

Художник залишив після себе велику спадщину. Із щоденника, який знаходиться в Конотопському краєзнавчому музеї, відомо, що ним було написано 144 роботи, 86 з них – релігійного змісту. Широко відомі такі його картини, як «Автопортрет» (1897 – 1899), «З життя  сходу» (1903), «Портрет дружини» (1912), «Володимирська гірка», (1900), «Село прокинулось» (1905) та інші.

Окрім образотворчого мистецтва, Гнат Гаврилович захоплювався музикою, українськими народними піснями, театром, писав вірші про своє життя.

Творчість Гната Яременка є славною сторінкою в історії української культури.

 Розповідь про українського маляра і графіка Гната  Яременка підготувала бібліотекар  бібліотеки-філії №3 Сидоренко Ю. П.

 Якщо бажаєте більше дізнатися про митця, то завітайте до бібліотеки-філії №3  або перегляньте в інтернеті.


0 коммент.: