Перша поштова марка України


2018 рік насичений пам’ят­ними історичними датами до 100-річчя Української революції. Одна з них — 100 років української поштової марки.

Картинки по запросу фото марок Української держави
  
 10 вересня для учнівської аудиторії  БВЗШ №1 та БНВО "ЗОШ №15  - ДЮСОК" працівники бібліотеки-філії №3 підготували відео-перегляд  «Перша поштова марка України».


Провели цікавий історичний екскурс про виникнення перших поштових марок України.


   Законом від 20.VІІІ.1918 р. міністерство пошти УНР наказало “наложити герб Української Держави” на російські марки, що з 1.IX.1918 р. без передруку не мали вже чинності в Україні. 27.VІІІ.1920 р. в Tapнoві влада УНР постановила вилучити з обігу всі попередні видання марок, натомість видала серію нових з таких 14 вартостей: 1 гривня — малюнок тризуба, 2 гр. — дівчина із прапором, 3 гр. — сільська хата із садком, 5 гр. — воли з возом, 10 гр. — Б. Хмельницький, 15 гр. — І. Мазепа, 20 гр. — Т. Шевченко, 30 гр. — П. Полуботок у кайданах, 40 гр. — С. Петлюpa, 50 гр. — козак-бандурист, 60 гр. — будинок Центральної Ради, 80 гр. — козаки на байдаках, 100 гр. — пам’ятник Володимиру Великому Києві, 200 гр. — поле і вітряк. Ці марки всі зубковані, з багатою українською орнаментикою. Проект для 2, 3, 30, 50, 80 і 200 гривень робив М. Івaсюк. Але це видання вже не встигло потрапити в обіг. Того ж року (І.VІІ) в Тарнові вийшла ще одна серія із 16 марок — передруки різних вартостей на шагах і гривнях. Це була так звана Українська “Кур’єрсько-польова пошта” (Історична довідка).

   Деякі з марок того часу є і у фондах Національного музею історії України. Ця тема є дуже близькою для музею, адже автор першої української марки Антін Середа доклався і до створення музею, який з часом розвинувся у Національний Музей Історії України. 

Картинки по запросу картинка Національного музею історії України.

   Виставка на честь відзначення 100-річного ювілею перших марок Української держави відбулася в Музеї Української революції 1917–1921
років (філіалі НМІУ) у серпні 2018 року.
 В експозиції представлено марки-ювіляри, а також поштові й непоштові матеріали, випущені на їхню честь в Україні. 


   Перші марки були випущені на Наддніпрянщині у 1866 році Дніпровським земством Таврійської губернії і Верхньодніпровським земством Катеринославської губернії, а у Галичині з кінця ХІХ століття друкувалися спеціальні марки для пересилки судових повісток. Одним з ключових моментів для історії пошти в Україні та одним із свідчень створення новітньої української державності став випуск в обіг 18 липня 1918 року п’яти марок Української держави номіналами 10, 20, 30, 40 і 50 шагів. Їх дизайн створили непересічні митці Антін Середа (дві марки нижчих номіналів) і Георгій Нарбут (три марки). Ця серія марок отримала у філателістів назву “Символи і алегорії”. Друкували марочні аркуші у типографіях Василя Кульженка в Києві та Юхима Фесенка у Одесі.
Перші українські стандартні марки 1918 року можуть чимало розповісти про історію, грошову систему, мистецтво та промисловість України того часу. Хоча обов’язково знати історичний контекст, адже, наприклад, на них зазначена назва держави “Українська Народня Республіка”, а насправді вони побачили світ вже за часів Української держави гетьмана Павла Скоропадського. А ось марка номіналом 20 гривень, яка з’явилася в обігу після відновлення УНР у січні 1919 року, має напис “Українська держава”.
   Перші марки України мають високий мистецький рівень. Кращим свідченням цього стало те, що нарбутівське зображення з марки номіналом 30 шагів алегорії “Молода Україна” — профіль молодої жінки у вінку в стилі українізованої античності, — було перенесено на перший стандартний випуск марок незалежної України у 1992 році. Це, мабуть, унікальний випадок у світі, щоб зображення з перших марок отримало друге життя на стандартних марках через десятки років.
   Відповідно до указу Президента України створено оргкомітет з відзначення 100-річчя перших поштових марок України 9–14 жовтня у Мистецькому Арсеналі чи Українському домі в Києві відбудеться велика філателістична виставка. 


Картинки по запросу картинка перших поштових марок україни

Краще сьогодення й краще майбутнє настає  для тих, хто пам’ятає і цінує історію свого народу.





1 коментар: