Жили-були три китайця



Щоп’ятниці відвідують бібліотеку допитливі книголюбчики та казкознавчики. Це учні 3-х-4-х класів ГПД БНВО «ЗОШ №15 – ДЮСОК» зі своїм учителем Світланою Поліщук. Сьогодні для дітей фахівці підготували смішнючі скоромовки- спотиканки. 


Ви не повірите, але вони про китайців та Китай. Адже 2019 – Рік Китаю в Україні. І саме малі фольклорні жанри завжди стають у пригоді бібліотекареві.


 «Жили-були три китайця» — одна з найвідоміших і складних скоромовок для розвитку мовлення. Її розповідали ще наші батьки. Нехай ваші малюки запитають бабусю чи дідуся, чи пам’ятають вони її?



Багато хто з нас прекрасно знають цю своєрідну і досить важку для промовляння скоромовку. Вона незвичайна тим, що це ціла історія про трьох китайців: як вони жили, побралися і у них народилися діти. 
 Версію скоромовки «Жили-були три китайця» діти можуть використовувати в своїх іграх, як лічилочку. І якщо ви думаєте, що її текст довгий і складний, і його важко запам’ятати, то помиляєтеся. Малечі  це зробити набагато простіше, ніж нам, дорослим.
Це звичайний варіант «китайської» скоромовки, промовляючи яку ваші діти будуть тренувати дикцію і вимовляти складні звуки,щоб ротик ставав слухнянішим.

Жили-були три китайця: Як, Як-Цидрак, Як-Цидрак-Цидрак-Цидрой.
Жили-були три китайки: Ципі, Ципі-Дриппи, Ципі-Дриппи-Дриппо-Співай.
Всі вони побралися: Як на Ципі, Як-Цидрак на Ципі-Дриппи, Як-Цидрак-Цидрак-Цидрой на Ципі-Дриппи-Дриппо-Співай.
І у них народилися діти: у Ципі — Шах, у Ципі-Дриппи — Шах-Кулях, у Ципі-Дриппи-Дриппо-Співай — Шах-Кулях-Шараша-Співай.
Нічого в Китай ходити, все одно тобі водити!

А тепер скажіть відверто, чи у вас виходить вимовити цю скоромовку? І з якої спроби це вдалося?






1 коментар:

  1. Зоряна Панна27 січня 2019 р. о 13:55

    Перевискоромовила з 15-го разу! Вона досить складна! Я її знала російською. Спасибі,що нагадали!!!Зоряна Панна.

    ВідповістиВидалити