Вальтер Скотт (1771 – 1832) – всесвітньо відомий шотландський письменник, поет, історик, збирач старожитностей, адвокат

 




Вальтер Скотт – відомий англійський письменник, який народився у Шотландії й прославив свою батьківщину. Сучасники називали його «Шекспіром роману», «шотландським чародієм». І це не випадково, адже саме він є засновником жанру історичного роману. Упродовж багатьох років увесь світ із захопленням читає такі його твори, як «Уеверлі», «Пуритани», «Роб Рой», «Айвенго» «Квентін Дорвард», «Вудсток», «Пертська красуня» та інші.

В. Скотт у своїй країні відомий також як прекрасний історик і знавець давнини.

Народився Вальтер Скотт 15 серпня 1771 року в Единбурзі в сім’ї адвоката Вальтера Скотта. Його мати, Ганна Резерфорд, була дочкою професора медицини Единбурзького університету. У сім’ї з 12 дітей, вижило шестеро, Вальтер був 9-м. У січні 1772 року Вальтер захворів на дитячий параліч, втратив рухливість правої ноги, назавжди залишившись кульгавим. Незважаючи на фізичну ваду, вже в ранньому віці він приголомшував оточуючих жвавим розумом і феноменальною пам’яттю.

Дитинство Вальтера тісно пов’язане із шотландськими кордонами, де він проводив час на фермі свого діда в Сендіноу, а також у будинку свого дядька у Келсо. Перебуваючи на селі у діда, саме серед лук, гір і лісів юний Скотт душею долучився до природи Шотландії, познайомився з її легендами, історичними переказами, народними піснями, які чув від родичів і знайомих. Там він зустрів прообрази своїх майбутніх літературних героїв, почув розповіді про події боротьби шотландців за власну незалежність. Двічі, в 1775 і 1777 роках, маленький Скотт перебував на лікуванні в курортних містечках Бат і Престонпанс.

У 1778 році Скотт повертається до Единбурга. З 1779 року він навчається в единбурзькій школі, у 1785 році вступає до единбурзького коледжу. Під час навчання у коледжі Скотт читає художню літературу. Особливо античних письменників. Разом із товаришами створює «Поетичну спільноту» у коледжі, а також вивчає німецьку мову і перекладає твори німецьких письменників. В Единбурзі Вальтер  зустрічається з великим шотландським поетом Робертом Бернсом.

Важливим для Скотта стає 1792 рік – в Единбурзькому університеті він витримав іспит на звання адвоката. З цього часу Вальтер стає поважною людиною з престижною професією, має власну юридичну практику. Під час перших подорожей самостійної адвокатської практики, Вальтер подорожує Шоландією,  він збирає народні легенди і балади.

У 1799 році Вальтер Скотт став шерифом графства Селкерк,  а у 1806  – секретарем головного суду в Шотландїі. Адвокатська діяльність у Вальтера Скотта протягом життя була на першому місці, а літературна творчість була для нього відпочинком. Але з часом літературна діяльність стала основним джерелом доходів.

В 1811 році Вальтер Скотт купив землю на березі річки Туїд і побудував там невеличкий замок Ебботсфорд.

Особисте життя  Вальтера Скотта було сповнене пригод.

Восени 1791 року, коли віруючі розходилися з церкви, то пішов дощ і Вальтер під своєю парасолькою провів додому незнайому дівчину. Так він познайомився з дуже красивою і розумною дівчиною, дочкою единбурзького адвоката – Вільяміною Белшес. Її мати – графського походження. Вальтер закохався у Вільяміну. Вільяміні на той час було 15 років. Сер  Джон Белш, батько Вільяміни, ніколи не дозволив би одружитися доньці з людиною, яка не досягла нічого в житті, на той час Вальтер був тільки студентом, який нічого не мав. Скотт п’ять років намагався добитися взаємності Вільяміни, проте дівчина зважила на Вільяма Форбса, сина заможного банкіра, за якого вийшла  заміж 1796 року через вимогу батька. Нерозділене кохання письменника до Вільяміни згодом відбилося у його романах.

У 1797 році Вальтер Скотт одружується на Шарлотті  Шерпантьє. Вальтер познайомився з майбутньою дружиною під час поїздки в Озерний край. Шарлотта  була француженкою за походженням, але англійкою за душею, оскільки виросла в Англії. Її мама тікаючи від революції опинилася з двома дітьми в Англії. Шарлотта не була красунею, але вона була життєрадісною дівчиною і вірила у творчі сили Вальтера. Незважаючи на різні характери подружжя шлюб їх виявився вдалим. У них народилося 4 дітей – Софія, Уолтер, Анна, Чарльз. У житті Вальтер  Скотт був зразковим сім’янином, людиною доброю, тактичною, ввічливою; любив дерева і квіти, домашніх тварин.

Як не дивно, але Скотт не поривав зв’язків з подружжям Форбс. Не один раз чоловік Вільяміни приходив на допомогу письменникові у хвилини його скрутного матеріального  становища. Гарні стосунки із Форбсом Скотт підтримував і після смерті Вільміни (1810).

З 1800 року розпочинається серйозна літературна діяльність В. Скотта. Він виступив як перекладач, журналіст, збирач фольклору, автор романтичних поем та балад. Протягом понад 30- літньої літературної діяльності письменник створив 28 романів, 9 поем, безліч повістей, літературно-критичних статей, історичних праць. Молодий поет став відомим у своїй країні, коли в 1802 році опублікував 2 томи «Пісень  шотландського кордону» (3-й том побачив світ у 1803 році).

Згодом стали з’являтися поетичні твори В. Скотта, написані ним самим, – драматична поема у 6-ти піснях «Пісня останнього менестреля» (1805 рік), в якій об’єдналися фольклорні та історичні мотиви. Поема мала грандіозний успіх у читачів. Вийшла вона великим, як на той час, тиражем. Така гучна слава окрилила молодого поета, і він пише нові поеми: «Марміон» (1808 рік), «Діва озера» (1810) та інші.  У цей  самий час підготував до друку і видав середньовічний рицарський роман «Сер Трістан»; працював над есе про старожитності.

У 42 роки письменник уперше віддав на суд читачів свої історичні романи. Влітку 1814 року виходить у світ перший роман Вальтера Скотта «Уеверлі, або 60 років тому». Ім’я автора на ньому не зазначалося, як  і в усіх наступних романах, аж до зібрання творів 1829 року, в передмові до якої Вальтер Скотт пояснює, що змусило його так довго переховуватися від читача. Спочатку була боязнь невдачі, небажання ризикувати літературною репутацією, дуже високою і набутою ще в ролі поета. Далі автору сподобалася гра з публікою, заворожувала таємниця, яку Скотт любив не лише в літературі, а й у житті. Лише найвужче коло його друзів знало точно те, про що сперечалася і здогадувалась уся Європа і хто ж істинний автор романів, які мали величезний успіх і друкувалися анонімно чи під псевдонімом – «автор Уеверлі»?

Після виходу у світ 1-го роману «Уеверлі» В. Скотт став всесвітньо відомим письменником. За цим твором було написано ще 25 романів, декілька збірок оповідань, п’єс, поем, 2-томник «Історія Шотландії», багатотомне  «Життя  Наполеона Бонапарта» та інші твори, написані письменником упродовж 18 років (з 1814 по1831 роки).

Зазнавши наприкінці 20-х років фінансового краху, В. Скотт, завдяки своїй феноменальній працездатності, за кілька років заробив стільки, що майже повністю розрахувався з боргами.

Помер Вальтер Скотт 21 вересня 1832 року в Мелроуз, Шотландія. Похований у Драйбурзі.

Розповідь про всесвітньо відомого шотландського письменника, поета, історика, збирача старожитностей, адвоката Вальтера Скотта підготувала бібліотекар бібліотеки-філії №3 Сидоренко Ю. П.

Якщо бажаєте більше дізнатися про творчість В. Скотта, то завітайте в бібліотеку філії №3 або перегляньте в інтернеті.

 


0 коммент.: