Джеймс Фенімор Купер (1789 – 1851) – американський письменник-романтик, один із засновників жанру авантюрного роману

 


Джеймс Фенімор Купер – класик американського романтизму. У світовій літературі він став автором історичного американського роману, засновником морського роману.

Батько майбутнього митця Вільям Купер – американець у четвертому поколінні, багатий суддя і впливовий політик у 1744 році одружився  з Елізабет Фенімор, яка походила із старовинної заможної родини. Молоде подружжя оселилося у невеличкому поселенні Берлінгтон (штат Нью-Джерсі), де вже через кілька років стали багатими землевласниками і мали чимало нащадків.

15 вересня 1789 року у них народилася 11-та дитина – син Джеймс Купер (Фенімор, за дівочим прізвищем матері). Коли йому виповнився рік, батьки переїхали на постійне місце проживання у Куперстаун (поселення, назване за прізвищем  батька) у штаті Нью-Йорк на озері Отсего.

Селище було розташоване неподалік від фронтиру, тобто кордону між землями, заселеними новоприбульцями і «дикою цілиною» – територією, де ще жили індіанці – одвічні власники цих країв.

Дитячі роки Купера проходили серед недоторканої природи. Ще б пак, вікна їхнього просторого будинку виходили прямо на озеро Отсего.

Фронтир за життя Купера просувався все далі на Захід, залишаючи по собі оповіді, легенди й міфи про мужність і сміливу вдачу першопрохідців, про криваву боротьбу за землю, про вперте долання труднощів в освоєнні «дикого Заходу». Дитиною Джеймс наслухався фольклорних оповідок фронтиру, історій з недавнього минулого рідного краю. Пізніше вони органічно увійшли в його історичні романи, як і живі емоційні спогади про мешканців Куперстауна, власну родину,  про природу навколишніх земель, ліси, луки,  озеро і річки.

Батьки Джеймса захоплювалися літературою і музикою. У сім’ї любили читати романи Скотта, Свіфта, п’єси американських драматургів.

Початкову освіту Джеймс отримав у школі селища під назвою Академія. Єдиним учителем з усіх предметів там був Олів’є Корн. У віці дванадцяти років його відправили вчитися до Єльського коледжу. Вже через два роки він став наймолодшим студентом Нью-Йоркського коледжу. Навчання давалось йому легко, тому Джеймсові було не цікаво на лекціях, а вихід своєї енергії він знаходив у різноманітних витівках, за що був відрахований із закладу. Батькам довелося перевести сина на домашню освіту. Для нього запросили викладачем Уїльяма Ніла. Проте Джеймс все одно вчитися не хотів. Тоді батько віддає хлопця матросом на торговельне судно «Стерлінг».

Для 17-річного Купера розпочалися роки подорожей, упродовж яких він не тільки засвоїв морську справу, а й став витриманим і дисциплінованим. У 1807 році юнак стає гардемарином воєнного флоту, а згодом дослужується до офіцерського чину. Після смерті батька він успадковує маєток та залишає службу, одружується і починає займатися сільським господарством. Його дружина Сюзанна Августа Делансі, красива освічена 18-річна дівчина. Саме вона була проти повернення чоловіка на флот.

У 1811 році молода сім’я оселилася у невеличкому маєтку  Мамаронек недалеко від Нью-Йорка, де Джеймс побудував дім, отримав кредит, відкрив свою крамничку і купив китобійне судно «Юніон». Купер серйозно почав розмірковувати про те, щоб зайнятися політикою, але , сам того не очікуючи, присвятив себе літературі.

Першим твором Купера, що був відзначений читачами, став авантюрний роман «Шпигун» (1821 рік) – розповідь про боротьбу американської колонії за свою незалежність, за  відділення від англійської метрополії. Герой цієї книжки – Гарві Берч, скромний пересічний американець, який служив утаємниченим агентом і розвідником на користь своєї батьківщини. За свої патріотичні вчинки він не жадав (і не одержав) ніякої винагороди. Куперівський твір став першим американським історичним романом. Відтоді Купер усе своє життя присвятив літературі, написавши понад тридцять романів, історію американського флоту, есе, нариси, нотатки мандрівника. Серед романів Купера найвідомішою є пенталогія (п’ять  романів з одним головним героєм) про Натті Бумпо, прозваного індіанцями Довгим Карабіном, Соколиним Оком, Звіробоєм, Шкіряною  Панчохою,  Слідоглядом. Вона  складається з романів «Піонери», «Останній із могікан», «Слідогляд…», «Звіробій…», «Прерія», в яких розповідається романтична історія освоєння білими поселенцями американського континенту. Сюжети книжок складають пригоди, конфлікти і зіткнення між різними підкорювачами  континенту, між білими і аборигенами-індіанцями, між громадою і окремою людиною, між поселенцями і дикою природою, між суспільним законом і натуральним правом. У романах Купера чудово змальовано американську природу, велич і багатство землі, яку освоїли поселенці. З болем і співчуттям розповідає Купер про долю індіанського народу, що його безжально зігнала цивілізація з власної землі. Письменник першим в американській літературі створив овіяні симпатією образи індіанців, змалював їх благородними героями, передав їхні звичаї і закони.

Улюблений  персонаж Купера  Натті Бумпо – постать, котра могла  з’явитися тільки на фронтирі. Він був і мисливцем, і скаутом-розвідником, найкраще почувався в лісі, поважаючи закони природи і природні права. Саме тому  Натті Бумпо чудово розумів  індіанців. Отож ватажок благородного племені делаварів Чингачгук став його найкращим другом на все життя.

Творчість Джеймса Фенімора Купера – значне явище в американській літературі. Показуючи картини американського життя в повсякденні, розкриваючи непривабливі сторінки колоніального завоювання, він сприяв розвитку демократичного суспільства, поставив у своїх творах проблему актуальну і в наш час: чи не загине природа під тиском цивілізації? Його книги, сповнені подвигами, і зараз продовжують навчати честі, мужності та вірності.

Помер Джеймс Фенімор Купер 14 вересня 1851 року у Куперстауні, Нью-Йорк.

Розповідь про відомого письменника Джеймса Фенімора Купера підготувала бібліотекар бібліотеки-філії №3 Сидоренко Ю. П

Якщо Вас зацікавила творчість письменника, то завітайте до бібліотеки філії №3 або перегляньте інтернет.


0 коммент.: