Микола Дмитрович Леонтович (1877 – 1921) – український композитор, хоровий диригент, піаніст, педагог, громадський діяч

 



Микола Дмитрович Леонтович народився 13 грудня 1877 року в селі Селевинці, присілку села Монастирок Брацлавського повіту Немирівської  волості Подільської губернії у родині сільського священника.

Він був первістком у згодом багатодітній родині. Батько, Дмитро Феофанович Леонтович, походив із сім’ї родових служителів церкви, але, як і його дід-прадід, поєднував виконання духовних відправ з учителюванням.

Раннє дитинство Миколки минуло в селі Шершні Тиврівської волості, куди на нове місце служби перевели батька влітку 1879 року.

Саме в родинному колі хлопчик прилучився до музичного фольклору та української пісенної творчості.

Батько майбутнього композитора чудово співав, грав на цитрі, скрипці, гітарі  та деякий час керував хором семінаристів.

Мати, Марія Йосипівна, (в дівоцтві Ятвицька), – мала гарний голос і часто співала українські народні пісні, брат і сестри також з дитинства вчилися музики й згодом стали співаками та музикантами. В домі часто влаштовувалися музичні вечори. Малий Миколка не лише полюбив слухати, а згодом і виконувати пісні, а й підбирав народні мелодії на музичних інструментах.Таким чином, ще до навчання в школі він мав певну музичну підготовку.

Батько, Дмитро Феофанович Леонтович, мріяв про ґрунтовну світську освіту для старшого сина – у 1887 році віддав його до підготовчого класу Немирівської гімназії. Але, обтяжений родиною, небагатий сільський священик був не в змозі платити за його навчання, і з січня наступного року хлопчик перейшов до першого класу Шаргородського духовного училища, де  вихованці утримувалися на повному пансіоні. У 1892 році, одержавши високі оцінки з нотного співу, чистописання, географії, грецької мови, юний Леонтович закінчив  початкову освіту і в тому ж році продовжив навчання в Кам’янець-Подільській духовній семінарії.

1898 року  Леонтович закінчив Кам’янець-Подільську духовну семінарію. Протягом 1898 – 1918 років викладав спів, музику й деякі інші дисципліни у духовних і світських навчальних закладах Поділля та Донбасу.

1901 року уклав збірку обробок народних пісень для хорового співу без інструментального супроводу – «Перша збірка пісень з Поділля»; 1903 року видав «Другу збірку пісень з Поділля». 1904 року одержав свідоцтво регента.  Товаришував з учнем Миколи Лисенка, майстром хорової музики Кирилом Стеценком. Керував хором, кілька разів на рік давав концерти української музики, слухати які приїжджали гості з Вінниці, Києва, Одеси.

Був головою тульчинської «Просвіти». Від 1909 року періодично навчався композиції  у професора Б. Л. Яворського. 1916 року на запрошення К. Стеценка, П. Козицького, О. Кошиця разом з хором виконував свої обробки у Києві. У 1918 – 1919 брав активну участь у розбудові української народної музичної культури – був одним з організаторів 1-ї Української державної капели, викладав  у Музичному драматичному інституті імені Миколи Лисенка, Київській учительській семінарії, на диригентських курсах, керував хором як диригент. Восени 1919 року заснував музичну школу у Тульчині, керував самодіяльними хорами, виступав з концертами. У 1919 – 1920 роках  працює над першим великим симфонічним твором – народно-фантастичною оперою «На русалчин Великдень» за однойменною казкою Бориса Грінченка.

Автор обробок  для хору класичних творів, понад 150 українських народних пісень; хорових пісень; духовних творів; методичних статей.

Одне з центральних місць у творчості Миколи Леонтовича посідають хори на побутові теми. Вони характерні динамічним розгортанням сюжету, активною драматизацією подій та образів.

 Найвищим досягненням композитора вважають пісні «Щедрик» і «Дударик», в яких Леонтович досягнув максимальної ритмічної організації. Особливо популярним був і залишається «Щедрик».

23 січня 1921 року в селі Марківка загинув Микола Леонтович.

Розповідь про українського композитора, хорового диригента, піаніста,  педагога, громадського діяча Миколу Дмитровича Леонтовича підготувала бібліотекар бібліотеки-філії №3 Сидоренко Ю. П.

Якщо бажаєте більше дізнатися про митця, то завітайте в бібліотеку філії №3 або перегляньте в інтернеті.

 

 


0 коммент.: