Волт Дісней (Волтер Елаяс Дісней, 1901 – 1966) – американський художник-мультиплікатор, кінорежисер, актор, сценарист

 



Історія Волта Діснея могла і не стати відомою. Був час, коли Волту Діснею не було за що навіть поїсти, а сьогодні його знають у всьому світі. Він подарував світові десятки  мультиплікаційних шедеврів, серед  них «Міккі Маус», «Кролик Освальд», «Попелюшка», «Забавні симфонії», «Піннокіо», «Фантазія», «Бембі» та багато інших.

Творець першого в історії звукового мультфільму, першого  музичного та першого повнометражного. У своєму надзвичайно напруженому житті Волт Дісней як режисер зняв 111 фільмів і був продюсером ще 576 кіноробіт. Заслуги Діснея в області кіномистецтва були відзначені 26- ма преміями «Оскар» та багатьма іншими нагородами.

5 грудня далекого 1901 року в сім’ї теслі і вчительки з Чікаго народився четвертий з п’яти дітей – Волтер Еліас.

Серед його предків були англійці, ірландці й німці.

На початку ХХ століття в Чікаго прцвітала злочинність. Діснеї ніяк не могли наважитися на переїзд, однак останньою краплею стало вбивство поліцейського на сусідній вулиці.

Так чотирирічний Волт опиняється у місті Марселін, штат Міссурі, де мешкав брат його батька.

Там родина купує невелику ферму. Маленький Волт не мав тоді ні паперу, ні олівців, а йому так хотілося малювати. Хлопчик знайшов смолу, палицю, і  намалював будинок…

Всі в місті знали і любили веселого, добродушного Волтера. Якось літній сусід, доктор Шервуд, заплатив малому 25 центів за малюнок його коня  на клапті паперу. Дісней пізніше згадуватиме, що саме вдалий малюнок коня містера Шервуда і наштовхнув його на думку стати художником. Волт  дуже любив малювати, а тому свої перші комікси почав продавати у сім років. Уже у вісім років батько змушував сина працювати – розносити листи і рекламу його фірми. Усі гроші батько відбирав, але Волт не скаржився. Через два роки батько хлопчика захворів тифом. Згодом  він  видужав, і родина Діснеїв знову знялася з місця у пошуках кращого життя. Цього разу вони обрали Канзас-Сіті. У місті був один прекрасний маєток з розкішним садом та високою огорожею. Волту, як і всім дітям, хотілося потрапити всередину цього казкового замку, прогулятися його високими безлюдними кімнатами,  помилуватися старовинними картинами. Проте всі його спроби проникнути на приватну територію закінчувалися невдачами. Тоді хлопчик поклявся, що коли виросте, обов’язково побудує великий дім для дитячих ігор. Так, мабуть, і зародилася мрія про Діснейленд, якій судилося здійснитися через 40 років.

В дитинстві Волт Дісней, як і його батьки, вчителі та друзі, вважав, що повинен стати актором. Разом з найкращим другом вони копіювали смішну ходу Чарлі Чапліна і всі кишенькові гроші витрачали на кіно.

Коли 1918 року через неповноліття Волта не взяли на військову службу, хлопець записався до Червоного Хреста, де, потрапивши за океан, рік працював водієм швидкої. Та й тут креативний юнак зумів виділитися. Його швидку знали всі – ще б пак! – від самого верху і до коліс Волт розмалював її чудернацьким малюнками. Після повернення Волт вступає до Чиказького інституту мистецтв, але мріє скоріше вирватися з його тенет і нарешті працювати самостійно.

 Після невдалих пошуків роботи художником Діснея зацікавлює мультиплікація. І ось він раптово вирішує покинути рідний Канзас. З кількома малюнками, готовим мультфільмом та 40 доларами в кишені він вирушає в Голлівуд.

Розчарувавшись у професії актора  Дісней винаймає у свого дядечка гараж  та на позичені гроші купує все необхідне для створення мультфільмів. У  якості партнера чоловік бере свого брата Роя. Так вони започаткували  «Дісней Бразерз студіо». З ранку до ночі Волт працював у гаражі, тож усі побутові проблеми, як от приготування обіду, вирішував Рой.  Волт зазвичай був невибагливим до їжі, та якось, не стерпівши огидної баланди, влаштував розгубленому Роєві скандал. Ось тоді обидва чоловіки всерйоз замислились про одруження. Дуже скоро новоспечена дружина Роя самовіддано варила чоловікам обіди, а закохана  асистентка Волта  (його майбутня дружина) Ліліан  Баундс легко відмовлялась від зароблених грошей на благо студії.

Перший мультфільм братів Діснеїв був про дівчинку Алісу – улюбленого персонажа Волта Діснея з книги «Аліса в країні чудес». 16 жовтня 1923 року брати підписали контракт з дистриб’ютором з НЬю-Йорка Маргарет Вінклер. Цей день вважають датою заснування «Walt Disney Company». У липні 1925 року Волт Дісней одружився із Ліліан Баундс. У 1933 році у них народилася дочка Діана Марі Дісней Міллер. Не маючи можливості народити другу дитину, у 1937 році  подружжя вдочерили маленьку дівчинку, давши їй ім’я Шерон Мей Дісней.

У 1927 році величезну популярність отримав фільм «Кролик Освальд», а його герой відкриває галерею знаменитих персонажів з фільмів Діснея.  

Волт Дісней вигадує нового зіркового персонажа  – Міккі Мауса. Мишеня Міккі Мауса, якого намалював компаньйон Діснея Аб Айверкс, спочатку звали Мортімер. Але дружина Волта Діснея порадила взяти ім’я простіше – Міккі. Вона вважала, що як Мортімер він не матиме успіху.

Перші два мультики з цим персонажем не вдалося продати. У тогочасних кінотеатрах вже був звук, картини Діснеїв були німими. Волт береться озвучувати свої роботи і – о, диво! – до нього приходить успіх.

  Третій мультфільм з кумедним мишеням вийшов на екрани  18 листопада 1928 року. Цей день став початком ери Міккі Мауса.  Дуже скоро Дісней отримує і перший Оскар за серію мультфільмів «Безглузді симфонії». Тим часом Міккі Маус став настільки популярним, що його зображення було чи не в кожній сім’ї, де росли  діти, і не лише в Америці, але й у Європі. Згодом Дісней випускає перший кольоровий мультик «Троє поросят». Діснеївські мультфільми настільки припали до душі мільйонам дітей з усієї планети, що Волт зважується на повнометражний мультфільм «Білосніжка і семеро гномів». Мультик став найкасовішим за всю історію мультиплікації. У 1937 році за мультфільм «Білосніжка і семеро гномів» Дісней отримав одну повноцінну статуетку Оскара і сім маленьких – по числу гномів. Різні видання включають «Білосніжку і семеро гномів» в списки найкращих мультфільмів всіх часів.

Відвідуючи зі своїми доньками зоопарки та карнавали і терпляче чекаючи, доки малі веселяться, Дісней піймав себе на думці, що в Америці немає місця, де б було цікаво і дорослим , і дітям. Чому б не створити його самому?  Перший Діснейленд відкрився 1955 року в Анагаймі, штат Каліфорнія. Грандіозний парк розваг занурював гостей у чарівний світ мультфільмів Діснея та дивував чудесами техніки – тут можна було відчути себе посеред джунглів та у підводному царстві. Казковий палац став місцем відпочинку для всієї сім’ї.

Запорука успіху Діснея у силі волі, відважності та наполегливості. Дісней умів нести радість людям.

15 грудня 1966 року Волтер Елаяс Дісней помер в Лос-Анджелісі. У 1968 році Дісней був посмертно нагороджений найвищою нагородою США Золотою медаллю Конгресу.

Розповідь про американського художника-мультиплікатора, кінорежисера, актора, сценариста Волтера Елаяса Діснея підготувала бібліотекар бібліотеки-філії №3 Сидоренко Ю. П.

Якщо бажаєте більше дізнатися про Волта Діснея, то завітайте до бібліотеки філії №3 або перегляньте інтернет.

 


0 коммент.: